Predsedu najvyššieho súdu sme opäť nespoznali, voľbu odložili

TA3 TASR SITA
27.4.2020 10:39

Súdna rada opätovne nezvolila predsedu Najvyššieho súdu. K samotnej voľbe ani nedošlo, voľba aj zasadnutie súdnej rady boli odročené z dôvodu, že nemali noví členovia menovaní vládou a parlamentom dostatok času na naštudovanie materiálov. Nová voľba sa bude konať 11. mája.

Predsedu najvyššieho súdu budú členovia súdnej rady voliť 11. mája. Rada sa totiž stotožnila s návrhom člena Juraja Klimenta na preloženie termínu voľby. Zámerom je, aby mali novozvolení členovia rady za parlament a vládu dostatočný čas oboznámiť sa s kandidátmi ako aj s ďalšou agendou, ktorou sa má rada zaoberať. O post šéfa NS SR sa uchádzajú sudcovia Ivan Rumana a Ján Šikuta. Rada volila šéfa najvyššieho súdu trikrát, no zakaždým neúspešne. Na úspech potrebuje kandidát získať minimálne desať hlasov členov rady. Následne ho musí ešte odobriť prezidentka Zuzana Čaputová.

Ján Šikuta v minulosti pôsobil ako sudca na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu. Sudcom na najvyššom súde je od roku 2015, o post predsedu sa uchádzal aj vlani v novembri. Pre Ivana Rumanu pôjde o premiéru, ako kandidáta ho navrhlo 12 členov súdnej rady. Rumana je sudcom od roku 1996 a na najvyššom súde pôsobí od roku 2005.

Najvyšší súd mal naposledy riadneho šéfa na jeseň minulého roka, keď ho viedla Daniela Švecová. V súčasnosti ho riadi jeho najstarší sudca Peter Szabo. Zastupujúcu šéfku Jarmilu Urbancovú obvinila polícia 11. marca z viacerých trestných činov a následne odišla do dôchodku.

Podpredseda súdnej rady Pavol Pilek sa vzdal funkcie. Na začiatku asadnutia rady to uviedla jej predsedníčka Lenka Praženková. Doplnila, že Pilek členom súdnej rady zostáva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok