Ústavný súd potvrdil neplatnosť referenda o odvolaní prezidenta Basesca

TASR, TA3
21.8.2012 07:38

Rumunský prezident Traian Basescu zostane na svojom poste. Vyplýva to z rozhodnutia rumunského ústavného súdu, ktorý sa dnes uzniesol, že referendum o jeho odvolaní bolo neplatné.

Ústavný súd potvrdil neplatnosť referenda o odvolaní prezidenta Basesca

Basescu sa po verdikte bude môcť vrátiť do funkcie, ktorej výkon mu pozastavil parlament v júni rozhodnutím o referende. Očakáva sa, že sa tak stane ešte v priebehu dnešného dňa, informujú svetové tlačové agentúry.
Proces odvolania Basesca iniciovala stredoľavá vláda premiéra Victora Pontu v rámci mocenského boja oboch najvyšších rumunských politických predstaviteľov, ktorý je vnímaný ako skúška demokracie v krajine dve desaťročia po páde komunizmu.

Oficiálne výsledky júlového referenda ukázali, že za odvolanie prezidenta, ktorého popularita klesla najmä v súvislosti s úspornými opatreniami, hlasovalo 88 percent zúčastnených voličov. Celková účasť však nedosiahla 50 percent potrebných na platnosť hlasovania.

Vláda proti takémuto výsledku namietala s argumentom, že na základe nových predbežných výsledkov sčítania ľudu z roku 2011 je skutočný počet oprávnených voličov nižší - o vyše tri milióny po vyradení osôb, ktoré zomreli alebo žijú v zahraničí. Účasť na referende by v takomto prípade prekročila 50 percent.

Ústavný súd tvrdenia vlády o neaktuálnosti zoznamov voličov v dnešnom verdikte zamietol.

Ponta (39), ktorý sa pred tromi mesiacmi stal najmladším premiérom v Európe, obviňuje prezidenta z blokovania rozhodnutí vlády, prehliadania korupcie a rozpútania honby na politických súperov.

Basescu zasa obvinil premiérovu stranu zo snahy o prevrat a prevzatie kontroly nad nezávislými inštitúciami.
Kríza zdržala politické legislatívne rozhodnutia a vyvolala pochybnosti okolo dohody o medzinárodnej finančnej pomoci pre druhý najchudobnejší štát EÚ. Znepokojenie nad situáciou v Rumunsku vyjadrili aj Európska únia, ktorá obvinila Pontu z narúšania právneho poriadku a zastrašovania sudcov. Ústavný súd dokonca požiadal o ochranu Radu Európy, ktorá oznámila, že sa pred verdiktom o referende dostal pod "šokujúci" politický tlak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok