Šéfku úradu na ochranu údajov spojili s Kočnerom, chcú ju odvolať

TA3 TASR SITA
26.4.2020 17:20

Vláda navrhuje odvolať Soňu Pőtheovú z funkcie predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov SR. Rozhodla o tom na nedeľnom rokovaní. O návrhu bude rozhodovať parlament.

Šéfku úradu na ochranu údajov spojili s Kočnerom, chcú ju odvolať
SITA/Úrad vlády SR

Dôvodom na jej odvolanie je postup úradu voči českému portálu investigace.cz. "Podľa medializovaných informácií v decembri 2019 sa Úrad na ochranu osobných údajov SR ozval českému webu investigace.cz a oficiálne od redakcie žiadal odpoveď, od koho dostal videonahrávku, v ktorej vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka spolu s Mariánom Kočnerom inštalujú nahrávacie zariadenie ukryté v šperkovnici do kancelárie generálneho prokurátora. Z tohto zariadenia pochádzala aj nahrávka Trnku s ministrom financií Jánom Počiatkom, kde dohadovali spoločný postup v kauze Tipos/Lemikon a hovorili napríklad aj o kauze „emisie“. Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky novinárom hrozil pokutou 10 miliónov eur, pokiaľ mu svoj zdroj nevyzradia," uviedla v odôvodnení návrhu ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Pötheová podľa rezortu spravodlivosti v minulosti pre podnikateľa pracovala a aj ako predsedníčka úradu s ním udržiavala nadštandardný priateľský vzťah, čo vyplýva z ich zverejnenej vzájomnej komunikácie prostredníctvom aplikácie Threema

Odvolanie Pőtheovej odporučil vláde aj parlamentný výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny po prerokovaní zistení verejnej ochrankyne práv v súvislosti s postupom úradu pri získavaní informácií od Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok