Vláda schválila dvoch členov súdnej rady, jedno miesto neobsadili

26.4.2020 16:57

Vláda na svojom zasadnutí schválila Juraja Klimenta a Evu Mišíkovú za členov súdnej rady. Vládny kabinet mal vymenovať troch členov, nateraz jedno miesto zostáva neobsadené.

Kolíková za Klimenta nehlasovala

Nominácia sudcu Juraja Klimenta do Súdnej rady SR vládou je v rozpore s programovým vyhlásením vlády, preto ministerka spravodlivosti Mária Kolíková za ňu nehlasovala. Ako uviedla na tlačovej besede dnes po rokovaní vlády, k jeho osobe napriek tomu nemá žiadne výhrady. Trvá však na tom, že vládna koalícia by do rady mala nominovať nesudcov. „Je dôležité pre zrkadlo v justícii, aby polovica bola sudcov a polovica nesudcov," povedala Kolíková.

Predseda vlády Igor Matovič v tejto súvislosti uviedol, že sudcov do súdnej rady nominovala aj prezidentka, aj parlament. „Ak sú členmi súdnej rady sudcovia, ktorí dlhé roky držali chrbát Harabinovi, majú právo byť členmi aj proreformní sudcovia," povedal Matovič.

Bývalá prokurátorka a sudca

Novými členmi Súdnej rady SR vymenovanými vládou SR budú Juraj Kliment a Eva Mišíková. Kabinet o tom rozhodol na svojom zasadnutí. Kliment je sudcom trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR. Mišíková je bývalou prokurátorkou, ktorá v súčasnosti pôsobí v advokácii.

Pokiaľ ide o pondelkovú voľbu predsedu Najvyššieho súdu SR, Kolíková nevylúčila, že voľba bude opätovne neúspešná. Zmena zloženia súdnej rady by však podľa nej mohla motivovať aj iných kandidátov, aby sa prihlásili do voľby. „Nové výberové konanie by potom mohlo dať priestor ďalší kandidátom," dodala Kolíková.

Funkčné obdobie členov Súdnej rady SR je päť rokov. Všetci traja členovia súdnej rady, ktorí boli vymenovaní vládou, sa vzdali svojich funkcií 23. marca a ich funkcie zanikli. Z toho dôvodu sa vymenovali noví členovia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok