Mello je slobodný, podľa advokáta sa rešpektovala prezumpcia neviny

TASR, TA3
21.8.2012 10:46

Najhľadanejší Slovák Karol Mello sa stal v Belize slobodným človekom a súd v meste Belmopan ho oslobodil spod dvoch obžalôb imigračných úradov, informoval portál San Pedro Sun.

Na súde v Belmopane nebol podľa tohto portálu prítomný žalobca. Slováka sprevádzala jeho manželka Zuzana Marošová Mello a advokát Godfrey Smith. V Belize slovenský občan úspešne čelil vydaniu, ktoré po jeho zatknutí nariadila tamojšia vláda, a tiež žalobe ministerstva pre imigráciu.

Imigračné úrady v Belize obžalovali Slováka z krivej výpovede a z falšovania pasu. Išlo o slovenský pas, ktorého platnosť ukončili slovenské orgány zhruba v júli 2011, avšak Mello ho úspešne použil na získanie trvalého pobytu v Belize.

Mella (42), hľadaného na Slovensku pre sériu vrážd, zadržali v júli v meste San Pedro v Belize na základe zatykača Interpolu, ale 10. augusta belizský sudca Oswell Legall nariadil jeho prepustenie z väzby na základe toho, že jeho zadržiavanie bolo protizákonné.

Vzápätí však Slováka však opäť zadržali a obvinili zo zavádzania úradov a porušenia prisťahovaleckých zákonov. Potom ho prepustili na kauciu 10.000 dolárov (8100 eur) s podmienkou, že musí odovzdať všetky svoje cestovné doklady a musí sa hlásiť na policajnej stanici v San Pedre. Obhajoba nakoniec docielila jeho oslobodenie s tým, že žaloby boli vecne slabé a v jednom prípade už vypršala šesťmesačná lehota.

Advokát: Súd rešpektoval prezumpciu neviny
Belizský súd rešpektoval prezumpciu neviny, keď Mella oslobodil. Slovák obvinený z niekoľkých vrážd totiž nemohol vedieť, že mu bol odňatý cestovný pas a bez právnického vzdelania a dobrej znalosti angličtiny by mu nemohli preukázať, že pri žiadosti o udelenie trvalého pobytu v Belize vedome klamal. Pre uviedol to jeho slovenský obhajca Peter Schmidl.
"Preukázalo sa, že nemohol vedieť o tom, že mu tu niekto vydal rozhodnutie o odňatí cestovného pasu," povedal Schmidl. Mellovi totiž toto rozhodnutie podľa obhajcu nebolo doručené, ani nikomu, kto by na jeho prevzatie mohol byť splnomocnený. Z toho podľa Schmidla vyplýva, že keď Mello neplatný cestovný pas použil pred belizskými úradmi, neurobil to úmyselne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok