Potomkovia nacistických zločincov sa chcú ospravedlniť

TASR
20.8.2012 20:03

Za účasti okolo 300 ľudí, vrátane vnukov niekdajších nacistických zločincov, sa dnes v Osvienčime začala akcia s názvom Pochod života, ktorá vznikla z iniciatívy menšej nemeckej protestantskej cirkvi Tübinger Offensive Stadtmission (TOS).

Potomkovia nacistických zločincov sa chcú ospravedlniť
SITA

Účastníci pochodu sa z Osvienčimu vydali na trasu dlhú viac ako 2000 km, na ktorej chcú do piatka v menších skupinkách navštíviť viaceré niekdajšie tábory smrti. Ich poslednou zastávkou bude potom Treblinka, asi 100 km severovýchodne od Varšavy.

Podľa slov predstaviteľov TOS sa idea tejto akcie zrodila v sídle ich cirkvi, ktorej nápad však našiel podporu aj u iných protestantských cirkví a mimovládnych organizácií. Záujem o účasť prejavili ľudia, ktorí sa od rodinných príslušníkov dozvedeli, že i medzi ich predkami boli páchatelia zločinov v období Tretej ríše. Práve preto sa teraz chcú ospravedlniť za ich činy a súčasne prerušiť mlčanie, ktoré tieto skutky sprevádza v Nemecku, uviedli organizátori.

Už pri pietnej spomienke v Osvienčime-Birkenau sa jedna z účastníčok Bärbel Pfeifferová ospravedlnila za svojho starého otca, ktorý sa ako elektrikár podieľal na montáži elektrického oplotenia v tomto koncentračnom tábore a elektrického zariadenia plynových komôr.

Na účastníkov pochodu z nemecky hovoriacich krajín, ale aj Bieloruska, Izraela, Poľska a USA čaká trasa, ktorej zastávkami budú po Osvienčime ešte Belzec, Chelmo, Majdanek, Sobibor a Treblinka, vyplýva z informácií na webovej adrese TOS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok