Rusi sa vzbúrili, nebudú používať svoju poštovú adresu v Prahe

TA3 TASR
21.4.2020 10:18

Ruské veľvyslanectvo v Prahe začalo používať inú poštovú adresu na protest proti rozhodnutie mesta Prahy pomenovať námestie, na ktorom veľvyslanectvo sídli, po zavraždenom ruskom opozičnom politikovi Borisovi Nemcovovi. Praha premenovala Námestie Pod Kaštany na Námestie Borisa Nemcova pred dvoma mesiacmi - na piate výročie vraždy popredného ruského opozičného politika.

Rusi sa vzbúrili, nebudú používať svoju poštovú adresu v Prahe
SITA/AP

Ruské veľvyslanectvo informovalo české ministerstvo zahraničných vecí, že novou oficiálnou poštovou adresou je Korunovační 36, predtým sídlo konzulárneho oddelenia, v rámci rozsiahleho komplexu veľvyslanectva. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí v marci kritizovala rozhodnutie mesta Praha a nazvala ho "absurdným". Podľa nej ide o miešanie sa do vnútorných záležitostí Ruskej federácie.

Ruské veľvyslanectvo je so 120 zamestnancami jedno z najväčších v Prahe. Praha nie je prvým mestom, ktoré ulicu či námestie pomenovalo po Nemcovovi. Časť ulice pred ruským veľvyslanectvom pomenoval po Nemcovovi v roku 2018 Washington. K rovnakému kroku pristúpil neskôr aj litovský Vilnius. Rovnomenné námestie má neďaleko ruského veľvyslanectva aj Kyjev.

Boris Nemcov sa stal obeťou vraždy v noci z 27. na 28. februára 2015 v centre Moskvy, neďaleko kremeľských hradieb a Červeného námestia. Jeho prívrženci sú presvedčení, že vražda súvisí s Nemcovovou politickou činnosťou, kritikou ruského prezidenta Vladimira Putina či zasahovania Ruska do vývoja udalostí na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok