Sulík: Nemecko sa musí pri zachraňovaní Európy držať bokom

ČTK
20.8.2012 11:16

Nemecko, ktoré v súčasnej kríze v eurozóne kvôli pocitom viny z minulosti platí za ostatných, by sa konečne malo držať bokom. V nemeckom týždenníku Die Zeit to napísal bývalý šéf slovenského parlamentu Richard Sulík.

Sulík: Nemecko sa musí pri zachraňovaní Európy držať bokom
SITA

Politika záchranných fondov pre krajiny, ktoré sa stretávajú s problémami, podľa neho vedie k ďalšiemu zadlžovaniu a Európskej únii hrozí chaos. “Hodnotiť solidaritu podľa ochoty finančne podporovať iných, ručiť za nich, alebo sa dokonca s nimi spoločne zadlžovať, je nedorozumenie,” cituje Sulík z prejavu bývalého nemeckého prezidenta Christiana Wulffa, s ktorým úplne súhlasí.

Keď sa vlani vo svetle vtedajšej nemeckej hlavy štátu opýtal, ako je možné, že situáciu chápu úplne rovnako, ale východisko z nej vidia úplne iné, povedal mu Wulff: “Viete, my máme historické záväzky.”

“To, že sa Nemecko necháva kuchať ako hus na vianočnom stole, mi ako Slovákovi môže byť jedno, keby sa tu nevyskytovali dve okolnosti,” píše Sulík. Tvrdí, že keď niekto ručí za dlhy ostatných, znamená to, že nikto za ne nenesie zodpovednosť. “Prečo by Gréci nemohli voliť niekoho ako je (ľavicový politik) Alexis Tsipras ktorý hovorí: nešetrite, veď Nemecko to zaplatí,”píše Sulík.

Iným príkladom je Slovinsko, ktoré podniká tvrdé reformné opatrenia a napriek tomu mu agentúry znížia rating. Stojí pred voľbou snažiť sa ešte viac, aby “za odmenu mohlo zachraňovať španielske banky alebo sa na všetko vykašlať, ďalej sa zadlžovať a potom sa nechať zachrániť”, mieni Sulík.

V situácii, keď sa eurozóna chová, ako keby dlhy jej členov boli spoločné, majú politici podľa Sulíka obrovskú motiváciu sa zadlžovať. “Keď niekto príde pred voľbami so sľubom, že bude hospodáriť vyrovnane, ľudia ho vysmejú,” upozorňuje. Druhá okolnosť, prečo by Nemecko malo podľa Sulíka svoje záchranné snahy obmedziť, sa Slovenska zásadne týka. Tvrdí, že “udržať nemecký kurz” je podľa slovenských politikov v štátnom záujme ich krajiny.

"Ked Nemecko z akýchkoľvek dôvodov niekoho zachraňuje, pridá sa aj Slovensko, najchudobnejšia krajina eurozóny. Naposledy malo tú česť zachraňovať súkromné španielske banky,” pripomína Sulík. Slovensko nemá priame diaľničné spojenie medzi dvomi najväčšími mestami, ale zachraňuje súkromné banky v ďaleko bohatšej krajine, dodává.

Nemecko súčasná kríza podľa Sulíka tiež už tvrdo postihla a nezostane mu vraj nič iné, ako sa začať držať späť. "Pocity viny rozhodne mať nemusí, pretože už zaplatilo dosť," píše slovenský politik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok