Ekonomická kríza znížila hodnotu európskych akcií na polovicu

TASR
20.8.2012 09:40

Päť rokov ekonomickej krízy vyústilo do všeobecnej nechuti obchodovať na akciových trhoch. Jej najväčšou obeťou sa stala Európa. Pokles trhovej kapitalizácie firiem (cena akcií krát ich počet) zasiahol oveľa tvrdšie starý kontinent než napríklad Spojené štáty.

Ekonomická kríza znížila hodnotu európskych akcií na polovicu
SITA

Hodnota akcií všetkých podnikov obchodovaných v eurozóne je teraz nižšia ako hodnota firiem v americkom indexe Nasdaq, združujúcom len technologické tituly. Akcie v Nasdaqu dosahujú podľa výpočtu stanice CNBC hodnotu 2,53 bilióna USD (2,05 bilióna eur), kým hodnota európskych akcií je 2,5 bilióna USD.

Ešte horšie sú na tom európske banky. Ich trhová kapitalizácia je v súčasnosti celkovo takmer rovnaká ako hodnota austrálskeho sektora. Bankové akcie eurozóny stoja spolu 433 miliárd USD, akcie austrálskych bánk sa vyšplhali na 432 miliárd USD. Ekonomický výkon eurozóny je pritom 11-krát vyšší než Austrálie.

Cenné papiere európskych bánk sa teraz obchodujú za polovicu ich účtovnej hodnoty a klesli o 80 % pod ich historicky najvyššiu cenu. Európske akcie ako celok padli 56 % pod úroveň z predkrízového obdobia.
Od finančnej krízy, ktorá vypukla na jeseň 2008 sa mnoho veľkých investorov od akcií odvrátilo a svoje portfóliá vypredali. Veľkí hráči nakupujú oveľa viac dlhopisov a držia hotovosť.

Európskych akcií sa zbavilo aj veľa amerických investorov a peniaze stiahli do Spojených štátov. Veľký investor Mac Faber je však presvedčený, že v dôsledku silného tlačenia peňazí príde vysoká inflácia. Tvrdí, že napriek súčasným rizikám sú akcie výhodnejšie než dlhopisy. Preto Faber nedávno európske akcie nakupoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok