Vymenovanie šéfa FNM malo byť protizákonné

SITA, denník Pravda
20.8.2012 08:57

Stopnutie privatizácie štátnych podielov, napríklad spoločnosti Slovak Telekom, autobusových firiem či teplárenských podnikov, môže byť problematické. Ako totiž informoval denník Pravda, vymenovanie nového šéfa FNM Branislava Bačíka vraj bolo protizákonné.

Vymenovanie šéfa FNM malo byť protizákonné
SITA

“Bačík bol jeden deň dosluhujúcim členom dozornej rady fondu a v ten istý deň zároveň bol už predsedom výkonného výboru fondu, čo zákon zakazuje,“ uviedol denník. Tým môžu byť spochybňované jeho rozhodnutia po nástupe do funkcie šéfa FNM.

Podľa nového šéfa fondu Branislava Bačíka sú však obavy zbytočné. “Funkcie člena dozornej rady som sa vzdal v momente, keď som mal byť vymenovaný do pozície predsedu výkonného výboru FNM,“ uviedol Bačík. Denník Pravda však upozorňuje, že jeho vymenovanie na vláde sa udialo 11. apríla okolo poludnia, teda v čase, keď bol ešte členom dozornej rady. Hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič povedal, že podľa informácií od právnikov Fondu národného majetku nič nehrozí.

Vládny kabinet Roberta Fica definitívne ukončil začatý proces privatizácie niektorých spoločností s účasťou štátu 20. júna tohto roka. Privatizáciu podnikov začala ešte bývalá vláda Ivety Radičovej. Bývalý vládny kabinet plánoval privatizovať viacero podnikov. Išlo najmä o šesť teplárenských spoločností v Bratislave, Trnave, Žiline, Martine, vo Zvolene a v Košiciach.

Fond národného majetku SR pripravoval aj predaj minoritných podielov v spoločnostiach SAD. Predať sa mali aj akcie Slovak Telekomu, Burzy cenných papierov v Bratislave, podiely vo firme DMD Group, v podniku Kúpele Sliač, v spoločnosti Poliklinika Tehelná a podiel vo firme Bardejovské kúpele.

Fond národného majetku SR pozastavil privatizáciu podnikov v októbri minulého roka po tom, čo padla vláda Ivety Radičovej. Proces privatizácie pri väčšine spoločností bol iba v štádiu vyhlásenia medzinárodných tendrov na výber privatizačných poradcov. Podľa viacerých vyjadrení súčasného premiéra Roberta Fica, jeho vládny kabinet nebude privatizovať strategické podniky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok