Martin potvrdil najhorší scenár, pendlerov rozhnevali opatrenia

TA3 TASR SITA ČTK
18.4.2020 14:10

Na Slovensku máme už vyše tisíc potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Pandémia začala útočiť najmä v domovoch sociálnych služieb, v ktorých si vyžiadala aj niekoľko životov. Podarí sa nám boj s nákazou vyhrať? Aké opatrenia nás ešte čakajú? Udalosti okolo šíriaceho sa koronavírusu sme s vami sledovali online aj v sobotu.

Martin potvrdil najhorší scenár, pendlerov rozhnevali opatrenia
TASR/Oliver Ondráš

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:27 Americký štát New York, ktorý je v USA epicentrom pandémie koronavírusu, hlásil v sobotu najnižší denný prírastok úmrtí za vyše dva týždne. Podľa newyorského guvernéra Andrewa Cuoma za posledných 24 hodín v štáte zomrelo 540 ľudí nakazených koronavírusom. Po prvý raz od 1. apríla je tak počet úmrtí menší než 550.

22:24 Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 si už v Európe vyžiadala viac ako 100.000 obetí na životoch, čo predstavuje takmer dve tretiny z jej doterajšieho počtu obetí na celom svete. Vyplýva to z údajov, ktoré na základe oficiálnych dát zhromaždila do soboty 20.00 h SELČ agentúra AFP.

22:07 Zdravotný stav nakazených z martinského domova sociálnych služieb Dom svätého Martina nie je podľa prednostu okresného úradu Marcela Maťovčíka kritický. Krízový štáb rozhodol o hospitalizovaní šiestich z nich v univerzitnej nemocnici, previezli ich vo večerných hodinách. Hygienici zatiaľ nevedia, ako sa nákaza do zariadenia dostala, hovoria však aj o možných pochybeniach.

21:55 Španielsko, ktoré je jednou z krajín najviac postihnutých pandémiou koronavírusu, predĺži platnosť celoštátnych karanténnych opatrení do 9. mája. Zároveň však avizovalo mierne uvoľnenie niektorých obmedzení pohybu obyvateľstva tak, aby deti mohli od 27. apríla tráviť čas aj vonku.

21:18 Viac ako 78-tisíc nakazených, takmer 1 800 mŕtvych a viac ako 8 600 vyliečených. To je aktuálna bilancia koronavírusovej pandémie v Turecku, kde tento víkend platí regulovaný zákaz vychádzania. Prísne obmedzenia zaviedli v 31 provinciách a takisto v najľudnatejšom meste krajiny – Istanbule a v metropole Ankara.

20:50 Francúzsko zaznamenalo za posledných 24 hodín ďalších 642 úmrtí na ochorenie COVID-19, ku ktorým došlo v nemocniciach a domoch s opatrovateľskou službou. Celkovo sa podľa úradu verejného zdravotníctva už štvrtý deň po sebe znížil počet hospitalizovaných pacientov s koronavírusom.

20:19 Pozitívny výsledok testu u klientky Centra sociálnych služieb Domov pod Tatrami v obci Batizovce v okrese Poprad, ktorej úmrtie rozšírilo štatistiku obetí v súvislosti s ochorením COVID-19, si riaditeľka zariadenia Katarína Bolisegová nevie vysvetliť. Jej prvý test bol negatívny.

20:07 V Taliansku zomrelo za uplynulých 24 hodín ďalších 482 ľudí nakazených novým koronavírusom, čo je o 93 menej ako v predchádzajúci deň. Celkový počet úmrtí od 20. februára, považovaného za začiatok pandémie v Taliansku, tak stúpol na 23.227, uviedli v sobotu predstavitelia civilnej ochrany.

19:48 Aj dnes sme odpovedali na vaše otázky, ktoré súvisia so šíriacim sa koronavírusom. Venovali sme sa zariadeniam sociálnych služieb. V štúdiu sme privítali viceprezidenta HaZZ Adriána Mifkoviča.

19:22 Pozitívne testovaní boli aj štyria zamestnanci z Kliniky vnútorného lekárstva I. Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch. Potvrdil to hovorca nemocnice Ján Baček.

19:18 Ústredný krízový štáb poriadne rozhneval takzvaných pendlerov. Po novom budú musieť na hranici ukázať negatívny test na koronavírus, ktorý nebude starší ako 30 dní. Opatrenie začne platiť od 1. mája. Najmä Slováci z maďarskej Rajky sa ale búria a tvrdia, že ide o šibeničný termín. Navyše, test si budú musieť každý mesiac zaplatiť z vlastného vrecka.

18:51 Príslušníci odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave pokračujú vo vyšetrovaní šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby v súvislosti s prípadom šírenia nákazy novým koronavírusom v Domove sociálnych služieb v Pezinku. Kriminalisti odniesli z DSS počítače aj listiny.

18:44 Prednosta Okresného úradu v Martine Marcel Maťovčík potvrdil, že zatiaľ sa dohodli na prevoze šiestich nakazených, na situáciu reagovalo už aj ministerstvo vnútra. Viac informoval náš kolega Peter Revús.

18:32 V DSS v Martine potvrdili nákazu aj u personálu, konkrétne ide o 11 zamestnancov.

17:49 V Seniorcentre v bratislavskom Starom Meste otestujú všetkých klientov aj personál. Dôvodom je potvrdený koronavírus u muža, ktorý v domove upratuje. Momentálne je v domácej karanténe. S vyše päťdesiatkou klientov mal prísť do kontaktu len v obmedzenej miere.

17:35 Monitorovanie situácie v Harmonii - Zariadení pre seniorov a lokalít, v ktorých žije miestna rómska komunita, patrili medzi hlavné témy zasadnutia piatkového krízového štábu v Hlohovci v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Medzi seniormi a zamestnancami zo spomínaného zariadenia ani medzi rómskou komunitou sa zatiaľ neobjavili príznaky nákazy novým koronavírusom.

17:20 Policajti železničnej polície dostali darom 6 ochranných štítov na tvár. Ochranné štíty z 3D tlačiarne im odovzdali riaditeľka a zástupkyňa zo SOŠ dopravy a služieb v Holíči.

17:12 Starosta Moskvy Sergej Sobjanin oznámil, že do 1. mája predĺžil obmedzenia pohybu v ruskom hlavnom meste, ktoré zaviedli v snahe znížiť riziko šírenia nového koronavírusu. V súlade s obmedzeniami, ktoré pôvodne platili do nedele, tak ostane do 1. mája zatvorená aj väčšina podnikov, prevádzok a obchodov. Moskovčania na základe nich môžu vychádzať von, ak si chcú nakúpiť potraviny, vyniesť smeti alebo sa prejsť so psom. Okrem toho môžu chodiť do práce či k lekárovi, to však musia preukázať povolením. Ak ho pri sebe nemajú, hrozia im vysoké finančné pokuty.

16:49 Pozrite si aj našu reláciu, v ktorej bol hosťom český námestník ministra zdravotníctva a epidemiológ Roman Prymula. Hovoril napríklad aj o tom, aký je priebeh choroby pri opätovnom nakazení.

16:37 Vo Veľkej Británii pribudlo v piatok 888 ľudí, ktorí zomreli v nemocnici na nákazu novým koronavírusom. Takýchto obetí je celkovo 15.464, vyplýva z údajov britského ministerstva zdravotníctva zverejnených v sobotu a platných k piatkovej 18.00 h SELČ.

16:14 Výsledky v prípade podozrenia na nákazu novým koronavírusom u klientov zariadení pre seniorov v správe hlavného mesta v bratislavskom Ružinove a Lamači boli negatívne. Informoval hovorca hlavného mesta Bratislavy Peter Bubla. "V piatok podvečer sme dostali informáciu o negatívnych testoch v Domove seniorov v Lamači, v sobotu ráno potvrdili negatívny výsledok aj u klientky zariadenia Gerium v Ružinove," uviedol.

16:13 Nákaza koronavírusom je v populácii omnoho rozšírenejšia ako sa nám zdá z počtu ľudí, u ktorých sa pri bežnom testovaní doteraz potvrdila jeho prítomnosť. Tvrdia to vedci zo Stanford University v americkej Kalifornii, podľa ktorých je koronavírusom nakazených 50- až 85-krát viac ľudí, než ako ukazujú oficiálne čísla.

16:01 Pre situáciu v Martine má zasadnúť aj krízový štáb, nákazu potvrdili u seniorov i u personálu. Pozrite si viac v reportáži Petra Revúsa.

15:52 Už tretí týždeň je v karanténnom zariadení Gabčíkovo v okrese Dunajská Streda zriadené podporné callcentrum pre ubytovaných repatriantov. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. Za 21 dní prevádzky prijali hasiči viac ako 2000 telefonátov s priemerným trvaním od troch do 20 minút.

Vyškolení hasiči do funkcie "peer" zabezpečujú na infolinke psychologickú pomoc a krízovú intervenciu, ale repatrianti riešia aj otázky bežných potrieb. Hasiči sú k dispozícii denne od 9.00 do 20.00 h. "Každému telefonátu sa venujú v osobitnej miere s cieľom maximálne pomôcť. Callcentrum pre repatriantov v Gabčíkove je doposiaľ jediné svojho druhu na Slovensku," doplnila Farkasová.

15:03 Najhorší scenár sa v Martine potvrdil. Výsledky testov ukázali, že koronavírusom je nakazená väčšina pacientov súkromného domova sociálnych služieb. Ochorenie potvrdili aj u personálu. Viac nám zatelefonoval Martin Revús.

14:45 Počet úmrtí už v Španielsku prekročil 20.000 po tom, čo v dôsledku nákazy novým koronavírusom zomrelo za 24 hodín ďalších 565 ľudí. Celkovo tam evidujú 20.043 obetí nákazy.

14:30 Koronavírus sa objavil v súkromnom zariadení v Dome svätého Martina. Medzi prvými pozitívne testovanými bol pacient, ktorého počas veľkonočných sviatkov hospitalizovali pre epileptický záchvat v martinskej univerzitnej nemocnici.

Ochorenie Covid-19 mu zistili až dodatočne. Koronavírus potvrdili začiatkom týždňa aj ošetrovateľke, ktorá je už mesiac práceneschopná. Hygienici v spolupráci s okresným úradom preto odobral vzorky aj ostaným ubytovaným seniorom a personálu. V podvečerných hodinách sa očakáva zasadanie krízového štábu.

14:15 Všetkých seniorov premiestnia do martinskej nemocnice. Väčšina z nich je totiž imobilná a vyžaduje si špeciálnu starostlivosť na lôžku. Ide o ľudí, ktorí sú ťažko zdravotne znevýhodnení. Na prípad TA3 upozornila už vo štvrtok.

14:10 Okresný úrad v Martine avizoval okamžité spustenie krízového plánu.

14:05 V SR pribudli ďalšie prípady nákazy novým koronavírusom. V DSS Martine je z 26 testovaných dôchodcov 25 pozitívnych na koronavírus a rovnako tak aj niektorí zamestnanci.

14:02 Napriek tomu, že pandémia nového koronavírusu v Iráne nie je ani zďaleka zvládnutá, v sobotu nadobudli účinnosť niektoré opatrenia zmierňujúce obmedzenia verejného života.

14:00 Štátny ústav pre kontrolu liečiv doteraz zaevidoval na slovenskom trhu výpadok viacerých voľnopredajných liekov s obsahom paracetamolu, ibuprofénu či kyseliny acetylsalicylovej. Ako potvrdila hovorkyňa ústavu Magdaléna Jurkemíková, spôsobené to bolo z dôvodu vysokého dopytu zo strany pacientov, ktorí hromadne skupovali lieky a spôsobili tak ich nedostupnosť.

13:30 Príslušníci maďarskej armády ukončili dezinfekciu domova dôchodcov v Budapešti na Peštianskej ceste, kde pred týždňom počet potvrdených infikovaných novým druhom koronavírusu dosiahol 198, a kde chorobe COVID-19 podľahlo vtedy osem seniorov. Podľa agentúry MTI o tom informoval v sobotu v Budapešti krízový štáb.

13:15 V severovýchodnej Sýrii bolo potvrdené prvé úmrtie na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom. Informovala o tom v sobotu rakúska pobočka medzinárodnej humanitárnej organizácie Care.

12:25 V čase pandémie koronavírusu sa aj širšia verejnosť začína oveľa viac zaujímať o výsledky, ale aj samotný priebeh biomedicínskeho výskumu. Ako sa zmenil biomedicínsky výskum v čase pandémie? Pozrite si Štúdio TA3 s antropologičkou Klaudiou Kyselicovou.

12:10 Počet nových prípadov nákazy potvrdených v Rusku v priebehu 24 hodín dosiahol 4785. "Rusko zaznamenalo (doposiaľ) 36.793 prípadov nákazy koronavírusom. Celkovo 467 ľudí sa z ochorenia (COVID-19) vyliečilo a bolo v priebehu uplynulých 24 hodín prepustených z nemocnice. Za celé obdobie nákazu prekonalo 3057 osôb. Za posledných 24 hodín nákaze podľahlo 40 pacientov s koronavírusom, čím ich celkový počet stúpol na 313," uvádza sa vo vyhlásení ruského krízového strediska na boj s koronavírusom.

11:55 Singapur zaznamenal v piatok rekordný počet 942 nových prípadov infekcie novým koronavírusom, čím sa celkový počet nakazených v zvýšil na 5992. Informovalo o tom v sobotu denník The Guardian s odvolaním na singapurské ministerstvo zdravotníctva.

11:40 Americký minister zahraničia Mike Pompeo uviedol, že USA sú znepokojené hrozbou kybernetických útokov na české nemocnice v čase, keď svet bojuje s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

11:10 Podvodníci dlhodobo a cielene volajú seniorom na ich pevné linky alebo mobily. Predstavujú sa im ako ich príbuzní alebo známi. V súčasnosti začali ponúkať rôzne služby, ako je napríklad meranie teploty za finančnú hotovosť. Polícia upozorňuje, že takéto podvodné konanie treba okamžite hlásiť na čísle 158.

10:50 Bratislavské Nové Mesto otvorí opäť Tržnicu na Trnavskom mýte, avšak len niektoré z prevádzok. Mestská časť tak urobí v pondelok 20. apríla po hygienických opatreniach pre pandémiu nového koronavírusu. Ďalšie prevádzky bude otvárať postupne, podľa vývoja situácie a na základe nariadení ústredného krízového štábu. Informuje o tom starosta Nového Mesta Rudolf Kusý na sociálnej sieti.

10:18 "Na Slovensku bolo za predchádzajúci deň otestovaných 3144 osôb, z toho 40 testov bolo pozitívnych a 3104 negatívnych. Podľa štatistík NCZI tak máme na Slovensku celkovo 1089 pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19. Celkový počet testov s negatívnym výsledkom je 39 864. Ochorenie prekonalo a uzdravilo sa 213 ľudí. Pribudli ďalšie dve úmrtia," informovalo ministerstvo zdravotníctva.

9:35 Tradičnú májovú kampaň Do práce na bicykli presúva ministerstvo dopravy a výstavby z dôvodu pretrvávajúcich opatrení na zabránenie rozšírenia pandémie nového koronavírusu na september 2020.

9:25 Do sobotného rána podľahlo v ČR ochoreniu spôsobenému novým koronavírusom 176 ľudí. Počet vyliečených sa za posledných 24 hodín zvýšil o viac ako 200 na 1183. Potvrdených prípadov nákazy je 6553.

9:00 V Číne za posledných 24 hodín pribudlo 27 nových prípadov ochorenia COVID-19. Nákaze od jej vypuknutia podľahlo v tejto krajine viac ako 4600 ľudí. Informovala o tom v sobotu agentúra TASS s odvolaním sa na čínsku Národnú zdravotnícku komisiu.

8:55 Koronavírus naplno udrel aj v rómskych osadách. Krízový štáb na situáciu odpovedal razantnými opatreniami. Obyvatelia dotknutých lokalít aj mimovládne organizácie ich za to kritizujú. Ako sa Rómom v osadách zmenil život za posledné štyri roky? Téme sme sa venovali v našej relácii Pozrime sa na to.

8:30 Sociálna sieť Facebook od budúceho týždňa umožní svojim užívateľom odoslať symbolické objatie v podobe nového emodži. Vytvorenie symbolu vyplynulo z aktuálnej situácie, keď sú ľudia následkom pandémie COVID-19 nútení zotrvávať v domácej izolácii.

8:20 Takmer všetci sú doma. Rodiny trávia spoločný čas v jednom priestore, a to môže byť podľa psychológov pre niektorých aj ťažké obdobie. Obzvlášť napríklad pre obete domáceho násilia.

7:45 Grécke úrady použijú drony na monitorovanie kostolov počas nadchádzajúcich pravoslávnych veľkonočných sviatkov. Okrem toho plánujú posilniť pouličné hliadky, ktoré majú kontrolovať dodržiavanie prísnych nariadení o zákaze pohybu s cieľom predísť šíreniu nového koronavírusu.

7:20 Prezident USA Donald Trump avizoval v piatok záchranný balík vo výške 19 miliárd dolárov, ktorý má pomôcť poľnohospodárstvu prekonať ekonomický pokles vyvolaný opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu.

7:10 Svetová zdravotnícka organizácia nalieha na vlády Blízkeho východu a severnej Afriky, aby "využili príležitosť" na boj proti koronavírusu, kým je počet prípadov v regióne ešte stále relatívne nízky.

7:00 Srbsko v piatok doručilo do Kosova 1000 testovacích súprav. Podľa tlačovej agentúry Reuters ide o gesto solidarity napriek obchodným sporom, nedávnej násilnej minulosti a neochote Belehradu uznať kosovskú suverenitu.

6:52 U jedného zamestnanca Seniorcentra Staré Mesto na Podjavorinskej ulici v Bratislave sa v piatok potvrdil pozitívny výsledok na ochorenie COVID-19. Ide o upratovača, s klientmi zariadenia prichádzal do kontaktu v obmedzenej miere. Vedenie Seniorcentra a mestskej časti okamžite pristúpilo k sprísneniu preventívnych opatrení, v najbližších hodinách zrealizujú testovanie všetkých klientov a personálu.

6:51 Polícia v americkom štáte Florida zatkla muža, ktorý hrozil streľbou v miestnom supermarkete. Nepáčil sa mu prístup ľudí k ochrane pred novým koronavírusom. Robert Kovner (62) zverejnil na Facebooku hrozbu, že "vyprázdni všetky svoje zásobníky" v miestnom supermarkete, kde podľa neho príliš málo nakupujúcich nosí ochranné masky proti koronavírusu.

6:50 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v piatok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok