Situáciu v zamorenom DSS rieši polícia, Fico hovorí o zlyhaní

TA3 SITA
17.4.2020 11:29

V súvislosti so situáciou v Domove sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov Pezinok začala polícia trestné stíhanie. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave o tom informovalo na sociálnej sieti. Opozičný Smer prístup štátu k situácii v DSS ostro kritizoval.

Provizórna miestnosť na výsluchy

"Na základe prijatého trestného oznámenia sa prípadom súvisiacim s DSS v Pezinku zaoberajú policajti Odboru kriminálnej polície KR PZ v Bratislave. Vo veci bolo začaté trestné stíhanie pre prečin šírenia nebezpečne nákazlivej ľudskej choroby," uviedla polícia a doplnila, že za dodržiavania prísnych bezpečnostných opatrení policajti v tejto súvislosti vykonávajú neodkladné a neopakovateľné úkony v rámci prehliadok nebytových priestorov v budove DSS. "V blízkosti predmetného zariadenia bola zriadená aj provizórna výsluchová miestnosť," doplnila polícia.

Opozičný Smer riešenie situácie v DSS ostro kritizuje. "Sme svedkami totálneho zlyhávania vládnej koalície. Chceme zistiť, čo presne sa stalo v Pezinku," uviedol Robert Fico.

Primátor Pezinka Igor Hianik podal v súvislosti so situáciou v DSS trestné oznámenie. "Primátor dostal list, v ktorom ho pisateľ upozornil na vážnu situáciu, ktorá predchádzala medializovaným udalostiam v DSS Pezinok," uviedlo mesto a doplnilo, že aj napriek tomu, že DSS Pezinok nepodlieha kompetencii mesta (jeho zriaďovateľom je Bratislavský samosprávny kraj), vzhľadom na závažnosť informácií uvedených v tomto liste primátor požiadal Policajný zbor SR o prešetrenie podozrenia zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia zdravia neznámym páchateľom.

K 16. aprílu bolo z celkového počtu 93 klientov DSS Pezinok 55 pozitívnych, 32 negatívnych a šesť klientov čaká na výsledky. Hospitalizovaných bolo 25 klientov, z tohto počtu traja pacienti zomreli tento týždeň a jeden pacient ešte 5. apríla. Z celkového počtu 62 zamestnancov DSS Pezinok bolo pozitívne testovaných deväť.

Smer zvoláva mimoriadny výbor

Opoziční členovia výboru pre sociálne veci chcú zvolať mimoriadne rokovanie, informoval člen výboru Erik Tomáš s tým, že sa chcú pýtať na aktuálnu situáciu a opatrenia, ktoré chce vláda podniknúť. Tvrdí, že sa nedostatočne rýchlo konalo zo strany vyššieho územného celku, ako aj zo strany štátu. Predseda Smeru-SD Robert Fico dodal, že ako opozičná strana chcú klásť legitímne otázky, či ide o dôsledok pandémie nového koronavírusu alebo zlyhanie štátu.

"Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb od 23. marca predkladala vláde súhrn opatrení pre DSS. Vláda sa aspoň jedným z týchto opatrení chcela zaoberať ešte pred Veľkou nocou, napriek tomu ho odložila z rokovania," povedal Tomáš s tým, že malo ísť napríklad o testovanie klientov po návrate z nemocnice. Rozhodnutie podľa neho prišlo neskoro. Tvrdí, že testovania sa stále nevykonávajú, pretože nie je vypracovaná smernica.


Dodal, že na výbor chcú pozvať ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina) a predstaviteľov asociácie. Myslí si, že Slovensko by malo zvládnuť testovať aj všetkých zamestnancov domovov, aby sa predišlo nákaze. "Chceme odbornú diskusiu, chcem aby ten výbor aj bol o niečom," dodal. Upozornil, že nedostatočne vysvetlené je aj to, do akej miery platia opatrenia vyplývajúce z núdzového stavu pre DSS.


Fico poukázal aj na nedostatok zdravotníckych pomôcok v domovoch sociálnych služieb či nedostatočnú izolovanosť nakazených pacientov od ostatných. Vysvetlil, že ako opozičná strana chcú klásť vláde legitímne otázky, či to, čo sa udialo v poslednej dobe v Pezinku, je len výsledok pandémie alebo dôkaz zlyhania štátu a vyššieho územného celku, ktorý je zriaďovateľom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok