Kde je štát, pýta sa župan. Šéfka zamoreného pezinského DSS končí

TA3 TASR SITA
16.4.2020 14:42

Predseda Bratislavského kraja Juraj Droba informoval o situácii v pezinskom domove pre seniorov, do ktorého sa dostal koronavírus. Zomreli štyria seniori, nakazili sa desiatky ďalších a viacerí sú vo vážnom stave. Droba požiadal riaditeľku zariadenia, aby okamžite skončila vo funkcii.

Zamestnanci ako novodobí hrdinovia

Dôvodom je, že sa objavili “nové skutočnosti”, ktoré si tento krok vyžiadali. Droba nebol konkrétnejší. Potvrdil len, že po anonymnom podnete a “ďalších informáciách” dospel k názoru, že zmena na poste riaditeľky zariadenia je potrebná.

Riaditeľku nahradzuje krízová manažérka. Župan vyzdvihol jej odvahu, vstupuje podľa neho do “jamy levovej”. Napriek tomu, že to nie je kompetencia župy, otestuje klientov a zamestnancov takýchto zariadení v správe BSK. “Kde je štát?” pýtal sa Droba a uviedol, že doteraz si všetko museli zariaďovať sami. Droba ocenil zamestnancov pezinského zariadenia, ktorí sú podľa neho “novodobí hrdinovia”.

Droba reagoval aj na informáciu, že preťažení zamestnanci zariadenia sú nútení dezinfikovať si svoje jednorazové ochranné obleky. Uviedol, že žiadali 200 ochranných oblekov a po jeho “intervencii na viacerých miestach” ich prišlo 20. 

Krízový štáb kraja prijal vo štvrtok aj ďalšie opatrenia, ktoré bude BSK realizovať už v najbližších dňoch. "Hľadáme všetky dostupné spôsoby, ako posilniť personálne obsadenie," priblížila riaditeľka Úradu BSK Patrícia Mešťan. Doplnila, že v zariadení sa nachádzajú potvrdené pozitívne prípady nákazy novým koronavírusom a objekt je v izolácii, ide o rizikovú prácu. Kraj bude motivovať personál aj finančne.

Zriaďujú karanténne centrum

Na Hrnčiarskej ulici v Pezinku zriadi BSK tiež karanténne centrum. "Budú sa v ňom nachádzať iba klienti BSK, ktorým vyšli testy na nový koronavírus pozitívne," vysvetlila Mešťan. BSK ráta s tým, že budú pribúdať i ďalšie prípady. Klienti zariadenia, ktorí mali negatívny výsledok testovania na ochorenie COVID-19, budú presunutí. BSK je podľa Mešťan už dohodnutý s iným zariadením v jeho pôsobnosti. Po prevoze týchto klientov budú priestory kompletne vydezinfikované.

Aktuálne je v DSS Pezinok pozitívne testovaných 55 klientov, 32 je negatívnych a ďalších šesť čaká na výsledky, 25 klientov bolo hospitalizovaných v nemocnici, traja zomreli v týchto dňoch, jeden dávnejšie. Zo zamestnancov DSS Pezinok bolo pozitívne testovaných deväť osôb.

Aktuálne je v DSS Pezinok pozitívne testovaných 55 klientov, 32 je negatívnych a ďalších šesť čaká na výsledky, 25 klientov bolo hospitalizovaných v nemocnici, traja zomreli v týchto dňoch, jeden dávnejšie. Zo zamestnancov bolo pozitívne testovaných deväť osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok