Palác prezidentky rozsvietili vo farbe trikolóry, na znak solidarity

TA3 SITA
16.4.2020 11:08

Prezidentský palác sa v stredu v noci na znak solidarity s Talianskom rozsvietil do farieb jeho trikolóry. Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej by si ľudia mali v týchto chvíľach spomenúť na tých, ktorí sú skúšaní ťažšie ako oni.

Palác prezidentky rozsvietili vo farbe trikolóry, na znak solidarity
TASR/Dano Veselský

„Aj v týchto chvíľach by sme si mali spomenúť na tých, ktorí sú skúšaní ešte viac ako my,“ uviedla prezidentka. Podľa nej sa Slovensku vďaka rýchlym opatreniam a disciplíne ľudí podarilo oddialiť šírenie vírusu a získalo potrebný čas na prípravu. Pripomenula, že v mnohých krajinách počty infikovaných rátajú denne na tisícky a počet obetí na stovky. „Na znak solidarity bol Prezidentský palác uplynulú noc nasvietený vo farbách talianskej trikolóry,“ uzavrela.

Slovensko na základe rozhodnutia vlády poskytne Taliansku humanitárnu pomoc vo výške 250-tisíc eur. Do krajiny bude vyslaný zdravotnícky personál. Vláda tiež rozhodla o darovaní alebo zapožičaní zdravotníckeho materiálu, akými sú napríklad aj pľúcne ventilátory, ak to kapacity povolia. Slovensko by malo prijať talianskych pacientov do svojich zdravotníckych zariadení.

Taliansko patrí v súvislosti s ochorením Covid-19 k najviac postihnutým európskym štátom. Na uvedené ochorenie tam zomrelo približne 20-tisíc obyvateľov a nakazilo sa ich približne 160-tisíc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok