Pre nakazených majú 500 lôžok, reprofilizácia bude v troch vlnách

TA3 SITA
11.4.2020 15:40

Slovenské nemocnice majú v súčasnosti vyhradených 500 lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19. Ak by sa počet ľudí, ktorí potrebujú hospitalizáciu, zvyšoval, ministerstvo zdravotníctva pristúpi k ďalšej reprofilizácii nemocníc.

Pribudlo 13 nových prípadov

Na Slovensku za piatok pribudlo 13 nových prípadov ochorenia COVID-19. V sobotu o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Celkovo je tak potvrdených 728 prípadov tohto ochorenia. Laboratóriá vyšetrili za uplynulý deň spolu 2 174 vzoriek. Ako uviedol šéf rezortu zdravotníctva, z nových potvrdených prípadov bol jeden pacient v karanténnom stredisku, jedna pacientka je v kritickom veku nad 65 rokov. Aktuálne je s potvrdeným ochorením na nový koronavírus hospitalizovaných 44 pacientov, s podozrením je hospitalizovaných 103 osôb. Vyliečených je 23 pacientov a Slovensko stále eviduje dvoch pacientov, ktorí zomreli na toto ochorenie.

Ako informoval Krajčí, na ministerstve sa snažia vytvoriť reprofilizačný plán nemocníc tak, aby bola ústavná zdravotná starostlivosť kvalitne pripravená na nástup pandémie. Nemocnice sa budú reprofilizovať v troch vlnách. V prvej fáze je k dispozícii približne 500 lôžok. Druhá vlna zahŕňa kompletnú reprofilizáciu 22 vytipovaných nemocníc, ide minimálne o 2 200 lôžok. Zvyšné nemocnice, ktoré dokopy tvoria 31-tisíc lôžok, budú reprofilizované v tretej fáze. Minister však dúfa, že táto sa realizovať nebude. "V záverečnej fáze zdravotnú starostlivosť bude poskytovať 11 kľúčových fakultných univerzitných nemocníc," dodal.

Prvá vlna na Kramároch a v Ružinove

Ako uviedla riaditeľka Univerzitnej nemocnice Bratislava Renáta Vandriaková, prvú fázu reprofilizácie podstúpia nemocnice na Kramároch a v Ružinove. Na Kramároch sa reprofilizuje 133 lôžok, na ktorých bude možné realizovať ľahký a stredný typ ventilácie. Na oddelení intenzívnej medicíny budú vyčlenené štyri lôžka pre najťažších pacientov, rozšíriť je ich však možné až na 16. V Ružinove sa má nemocnica reprofilizovať podobne, takisto pôjde o 133 lôžok. "Pripravené je aj v dostatočnom množstve prístrojové a materiálno-technické vybavenie," uviedla Vandriaková. Ako dodala, rovnako sa snažia zabezpečiť aj personálne vybavenie.

Ako uviedol minister zdravotníctva, komunikuje už aj o tom, že by sa začali vykonávať plánované operácie. "Aby obyvatelia nedoplatili na pandémiu tým, že im nebude poskytnutá zdravotná starostlivosť," konštatoval. Dodal, že v utorok má k tomu vydať metodické usmernenie. Bol by rád, aby pacienti, ktorí boli v karanténe a boli negatívne testovaní, mohli v bielych zónach podstúpiť naplánované operácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok