Kórea zavedie elektronické náramky, pomôžu v boji s vírusom

TA3 TASR
11.4.2020 08:01

Južná Kórea v sobotu oznámila, že bude používať elektronické náramky na monitorovanie ľudí, ktorí porušujú pravidlá v oblasti domácej izolácie. Cieľom opatrenia je lepšie kontrolovať šírenie nákazy koronavírusu SARS-CoV-2.

Kórea zavedie elektronické náramky, pomôžu v boji s vírusom
SITA/AP

"Vláda sa po dlhom zvažovaní rozhodla dať elektronické náramky ľuďom, ktorí porušujú pravidlá v oblasti samoizolácie, ako napríklad vychádzanie z domu bez upozornenia alebo nereagovanie na telefonáty," povedal juhokórejský premiér Čung Sje-gjun a dodal, že vláda si vypočula expertov na karanténne opatrenia a zhromaždila názory z rôznych komunít. Na základe prieskumu uskutočnenom na vzorke 1000 dospelých osôb z celej krajiny myšlienku použitia náramkov podporilo až 80,2 percenta obyvateľov. Prieskum iniciovalo ministerstvo kultúry, športu a cestovného ruchu.

Niektorí obyvatelia však upozornili, že takéto opatrenie môže byť predmetom možného porušenia ľudských práv. Náramky budú osoby v domácej izolácii kontrolovať prostredníctvom ich mobilných telefónov. Vláda prevádzkuje aplikáciu pre mobilné telefóny na monitorovanie takýchto osôb. V samoizolácii bolo v krajine vo štvrtok viac ako 54.000 ľudí. Úrady zatiaľ zaznamenali viac ako 160 osôb, ktoré tieto opatrenia porušili.

Kórejské centrum pre kontrolu chorôb v sobotu oznámilo 30 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím sa celkový počet infikovaných v krajine zvýšil na 10.480. Počet úmrtí dosiahol 211 po tom, ako ochoreniu podľahli ďalšie tri osoby. Z ochorenia sa zatiaľ vyliečilo 7243 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok