Prezident sa bude voliť poštou, rozhodli po veľkej diskusii Poliaci

TA3 SITA
7.4.2020 09:36

Poľský parlament v pondelok v neskorých hodinách schválil hlasovanie v nadchádzajúcich prezidentských voľbách výlučne prostredníctvom pošty. Šíriaci sa koronavírus a s ním súvisiace prísne obmedzenia totiž neumožňujú, aby sa Poliaci v hromadných počtoch dostavili do hlasovacích miestností.

Prezident sa bude voliť poštou, rozhodli po veľkej diskusii Poliaci
SITA/AP

Poslanci tiež oprávnili predsedníčku Sejmu Elžbietu Witekovú, aby posunula termín volieb, pokiaľ by to bolo potrebné. Obe rozhodnutia si vyžadujú ešte zelenú od Senátu a prezidenta Andrzeja Dudu, ktorý sa chce v nadchádzajúcich voľbách uchádzať o znovuzvolenie.

Neistota týkajúca sa hlasovania poštou sa v pondelok dočasne prehĺbila, keď rezignoval vicepremiér Jaroslaw Gowin, líder menšej koaličnej strany Dohoda (Porozumienie). Gowin, ktorý bol tiež ministrom pre vedu a vyššie vzdelávanie, odstúpil po tom, čo sa mu nepodarilo presvedčiť mocného šéfa vládnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslawa Kaczynského, aby odložil voľby o dva roky. Podľa Gowina je totiž nezodpovedné, aby sa hlasovanie konalo v čase, keď krajina bojuje s pandémiou a ekonomickými problémami.

Jednotu vládnej koalície sa však nakoniec podarilo udržať a návrh hlasovania prostredníctvom pošty schváliť. Prezidentské voľby sú v Poľsku naplánované na 10. mája. Favoritom je podľa prieskumov verejnej mienky práve Duda, ktorého podporuje vládna PiS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok