Trumpa trápi zdravotný stav britského premiéra, chce mu pomôcť

TA3 TASR
7.4.2020 07:29

Prezident USA Donald Trump v pondelok uviedol, že ho zarmútila správa o premiestnení britského premiéra Borisa Johnsona na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde bojuje s nákazou novým koronavírusom.

Trumpa trápi zdravotný stav britského premiéra, chce mu pomôcť
SITA/AP

Skontaktoval sa s jeho lekármi

"Američania sa všetci modlia za jeho uzdravenie," povedal Trump na tlačovom brífingu v Bielom dome. "Želám len to najlepšie svojmu veľmi dobrému priateľovi a priateľovi nášho národa, premiérovi Borisovi Johnsonovi. Je to naozaj niekto výnimočný, silný, energický. Drž sa, nevzdávaj sa."

Trump dodal, že požiadal dve "popredné spoločnosti", aby sa skontaktovali s predstaviteľmi v Londýne a ponúkli im spôsoby liečby, ktoré by mohli pomôcť. Americký prezident neuviedol konkrétne spoločnosti, ale povedal:"Skontaktovali sme sa so všetkými Borisovými lekármi a uvidíme, čo sa bude diať, ale (zástupcovia firiem) sú pripravení vycestovať." Keď človeka presunú na JIS-ku, je to veľmi, veľmi vážne, obzvlášť pri tejto chorobe," vyhlásil Trump.

Trump a Johnson majú blízky priateľský vzťah, podobné nacionalistické postoje k prisťahovalectvu a sú zástancami skôr dvojstranných, než regionálnych obchodných dohôd.

Je na jednotke intenzívnej starostlivosti

Premiér Johnson mal 26. marca pozitívny test na nový koronavírus SARS-CoV-2. Od diagnostikovania nákazy bol v domácej izolácii. Do nemocnice ho prijali v nedeľu večer na testy, lebo jeho stav sa nezlepšoval, stále mal horúčky. V pondelok ho previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti v londýnskej Nemocnici sv. Tomáša po tom, ako sa jeho zdravotný stav zhoršil. Informoval o tom Johnsonov hovorca.

"Premiérov stav sa v priebehu popoludnia zhoršil a na základe odporúčaní zdravotníkov ho presunuli na oddelenie intenzívnej starostlivosti," píše sa v oznámení úradu premiéra. Premiéra presunuli preventívne, pre prípad, že by potreboval pľúcny ventilátor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok