Kuciakov vrah sa dozvie rozsudok. Napraví sa? Nepravdepodobné

TA3 TASR
6.4.2020 09:22

NA ŠTS otvorili hlavné pojednávanie s Miroslavom Marčekom, obžalovaným z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Marček požiadal o konanie v neprítomnosti. Znalkyňa z odboru psychiatrie hovorila na súde o tom, či je Marček duševne chorý a či sa môže napraviť.

Vedel, čo robí a vedel sa ovládať

Marček nie je duševne chorý a jeho resocializácia je nepravdepodobná. Obvinený nie je závislý od alkoholu alebo drog a v čase vykonania vraždy vedel, čo robí. Vo svojom znaleckom posudku z odboru psychiatrie to konštatovala súdna znalkyňa Ľubomíra Izáková.

„Vzhľadom na svoj duševný stav mohol rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania pre spoločnosť a vedel a vie svoje konanie ovládať,“ uvádza sa v závere znaleckého posudku. Jeho resocializácia nie je podľa znaleckého posudku pravdepodobná. Motivácia obžalovaného na vraždu bola podľa posudku s najvyššou pravdepodobnosťou zištná.

Marčekov obhajca Martin Endrödy očakával, že bude vyhlásený rozsudok. V súvislosti s obžalovaným sa už nevykonávajú dôkazy okrem tých, ktoré súvisia s určením trestu a náhrady škody. Takýmto dôkazom je psychologický a psychiatrický posudok. Ten je podmienkou pri tom, keď súd zvažuje doživotný trest odňatia slobody.

Priznal sa k vražde Kuciaka a Kušnírovej

Miroslav Marček sa už počas vyšetrovania priznal, že zastrelil Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Podľa vlastných slov tak urobil spolu s Tomášom Szabóom, ktorý vinu naďalej popiera, a na objednávku Zoltána Andruskóa. Ten bol za vraždu novinára už právoplatne odsúdený na 15-ročný trest. Okrem toho sa Miroslav Marček priznal aj k vražde podnikateľa Petra Molnára. Toho mal zavraždiť s úmyslom lúpeže.

Z objednávky vraždy novinára sú obžalovaní Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Marian Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Kto je kto v prípade Kuciak:

Marian Kočner: Podnikateľ, údajný objednávateľ vraždy. Vinu nepriznal.

Alena Zsuzsová: Údajná objednávateľka, sprostredkovateľka a Kočnerova "volavka". Vinu nepriznala.

Zoltán Andruskó: Sprostredkovateľ vraždy. Priznal sa, spolupracoval s políciou a už ho odsúdili na 15 rokov väzenia.

Tomáš Szabó: Bývalý vyšetrovateľ, o ktorom sa pôvodne písalo ako o strelcovi. Nepriznal sa.

Miroslav Marček: Bývalý vojak, ktorý vraždil. Priznal sa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok