Pápež odslúžil omšu Kvetnej nedele. Veriaci ju mohli sledovať online

TA3 TASR
5.4.2020 17:29

Kresťania na celom svete slávia Kvetnú nedeľu. Pápež František pri tejto príležitosti odslúžil omšu. Pre pandémiu koronavírusu bola bez prítomnosti veriacich. Sledovať sa dala na streamingovej službe Vatikánu.

Len niekoľko kňazov a sestier

Omšu Kvetnej nedele, ktorou veriaci vstupujú do Veľkého týždňa, odslúžil pápež František za účasti obmedzeného počtu ľudí. V Bazilike sv. Petra sa na bohoslužbe zišlo niekoľko kňazov, malý spevácky zbor, pár rehoľných sestier a laikov, ktorí čítali zo Sv. písma. Dôvodom neúčasti veriacich je epidémia koronavírusu SARS-CoV-2, ktorá Taliansko zasiahla obzvlášť tvrdo.

Vo svojej homílii pápež podľa agentúry DPA povedal, že "dráma, ktorou prechádzame v tomto čase nás nabáda brať vážne to, čo je vážne, a nestratiť sa v banálnych veciach; znovuobjaviť, že život neslúži na nič, ak neslúžime. Pretože život sa meria na základe lásky". Vyzval tiež snažiť sa "kontaktovať tých, ktorí trpia, ktorí sú sami a v núdzi". "Nemyslime len na to, čo nám chýba, ale myslime na dobro, ktoré môžeme vykonať," apeloval pápež.

Na mladých ľudí sa obrátil s výzvou, aby nasledovali príklad "skutočných hrdinov", pričom upozornil, že nimi nie sú "tí, čo majú slávu, peniaze a úspech, ale tí, čo dávajú seba samých, aby slúžili druhým." "Život neslúži na nič, ak neslúžime," uviedol. Pripomenul, že "život je darom, ktorý získavame tým, že sa darujeme", pričom dodal, že "najväčšou radosťou je povedať 'áno' láske - bez 'ak' a bez 'ale'".

Pred modlitbou Anjel Pána a udelením požehnania pápež oznámil, že symbolický akt odovzdania putovných symbolov Svetových dní mládeže, kríža sv. Jána Pavla II. a ikony Matky Božej, ktorý sa mal uskutočniť na Kvetnú nedeľu v Ríme, sa odkladá na Nedeľu Krista Kráľa - na 22. novembra.

Palmovú ratolesť niesol len pápež

Pápež podľa portálu Vatican News pripomenul aj Svetový deň športu, ktorý pripadá na 6. apríla. Uviedol, že mnoho športových udalostí je pre pandémiu nového koronavírusu zrušených, "no vychádzajú na povrch tie najlepšie plody športu: odolnosť, tímový duch, bratstvo, vydávanie toho najlepšieho zo seba... Takže podporujme šport pre pokoj a rozvoj."

Po iné roky sa omša Kvetnej nedele zvykla konať na Námestí sv. Petra s procesiou kardinálov a zástupcov mladých s palmovými ratolesťami. Tentoraz niesol zdobenú palmovú ratolesť len pápež František, ktorý následnú omšu slúžil pri oltári katedry v apside vatikánskej baziliky.

Ako informoval portál Vatican News, v Bazilike sv. Petra je tento rok mimoriadne vystavený morový kríž z Kostola sv. Marcela - uctievaný za to, že v 16. storočí pomohol ukončiť v Ríme morovú epidémiu -, ako aj ikona Madony zvanej Salus Populi Romani (Spása rímskeho ľudu), prenesená z rímskej Baziliky Panny Márie Väčšej (Basilica Papale di Santa Maria Maggiore).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok