Novým vyslancom pre Sýriu je alžírsky diplomat Lachdar Bráhímí

TASR, TA3
17.8.2012 20:40

Ostrieľaný alžírsky diplomat Lachdar Bráhímí bol dnes vymenovaný za nového osobitného vyslanca OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) pre Sýriu. Oznámila to agentúra DPA. V tejto funkcii nahradí Kofiho Annana, ktorý v nej na vlastnú žiadosť končí 31. augusta.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun uvítal ochotu Bráhímího ujať sa tejto neľahkej úlohy, pričom vyzdvihol jeho talent a skúsenosti. "Bráhímí bude potrebovať silnú, jasnú a spoločnú podporu medzinárodného spoločenstva - vrátane Bezpečnostnej rady, ktorú právom očakáva," tlmočil stanovisko Pan Ki-muna jeho hovorca Eduardo del Buey.

Frustrovaný Annan vyhlásil, že jeho šesťbodový mierový plán pre Sýriu brzdila názorovo rozdelená Bezpečnostná rada OSN, neschopná jednotne konať a zastaviť konflikt v blízkovýchodnej krajine.

Diplomati uviedli pre tlačovú agentúru Reuters, že Bráhímí sa niekoľko dní rozhodoval, či prijme ponuku od generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna. Podľa diplomatov totiž Bráhímí nechcel byť iba obyčajnou náhradou Annana, ale chce pozmenený názov funkcie aj mandát.

Bráhímí (78) dlhé roky pôsobil ako diplomat v službách svojej krajiny, zastával tiež posty v rámci OSN a LAŠ. V 90. rokoch bol alžírskym ministrom zahraničných vecí. Má bohaté skúsenosti s prácou v krízových oblastiach. V rokoch 1984-1991, keď bol zástupcom generálneho tajomníka LAŠ, sprostredkoval ukončenie občianskej vojny v Libanone. Ako vyslanec OSN pôsobil v Iraku po americkej invázii, v Afganistane po zvrhnutí Talibanu a v Juhoafrickej republike po páde apartheidu.

Bráhímí sa stal osobitným vyslancom pre Sýriu v mimoriadne náročnom období po zlyhaní Annanovho mierového plánu, založenom na dodržiavaní prímeria medzi bojujúcimi stranami. Pokoj zbraní však rešpektujú vládne sily ani povstalci a sýrsky konflikt sa stále stupňuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok