Španielsko zažilo ďalší temný deň, pribudlo nových 900 úmrtí

TA3 TASR SITA
3.4.2020 13:04

Španielsko už druhý deň po sebe zaznamenalo viac ako 900 úmrtí na následky ochorenia COVID-19 a celkový počet obetí v krajine dosiahol 10.935.

Najhoršie to bolo zo stredy na štvrtok

Počet úmrtí sa v porovnaní so štvrtkom zvýšil o 932. Zatiaľ najvyšší nárast Španielsko zaznamenalo zo stredy na štvrtok, keď ochoreniu podľahlo 950 ľudí. Španielsko je čo do počtu úmrtí druhé na svete za Talianskom, kde ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobené novým koronavírusom, podľahlo už takmer 14.000 ľudí.

Počet nakazených v Španielsku sa v piatok zvýšil o 7472 a celkovo je v krajine 117.710 potvrdených prípadov nákazy, uvádza na svojej webovej stránke denník El Mundo. Viac ako 6400 pacientov je umiestnených na jednotkách intenzívnej starostlivosti a viac ako 30.000 ľudí sa už z ochorenia vyliečilo. Z údajov španielskeho ministerstva zdravotníctva však vyplýva, že rýchlosť, s akou pribúdajú nové prípady nákazy a úmrtia, sa postupne znižuje.

Kupujú víno, olivy i čokoládu

Toaletný papier, ktorý sa v iných krajinách stal symbolom krízy,  je v Španielsku "out“, regále supermarketov sú ho plné. Namiesto neho Španieli hromadia pivo a víno, olivy, zemiakové lupienky a čokoládu, alebo tieto produkty vo zvýšenej miere konzumujú, aby tak ľahšie preklenuli prísne pravidlá súvisiace s krízou okolo koronavírusu. Zákaz vychádzania platí v celej krajine už od 15. marca.

Podľa štúdie odborného časopisu Inforetail nakúpili Španieli minulý týždeň takmer o 80 percent viac piva a o 60 percent viac vína ako týždeň predtým. Pri olivách sa predajné čísla zvýšili až o 94 percent, teda sa takmer zdvojnásobili. Na odbyt idú aj lupienky, čokoláda, zmrzlina a sardely, ktorých predaj stúpol od 76 do 87 percent.

Médiá prišli aj s vysvetlením tohto zaujímavého fenoménu. Španieli, ktorí za normálnych okolností všade plnia letné terasy a bary, si "teraz vytvárajú svoj vlastný bar doma", komentoval nezvyčajnú situáciu mienkotvorný denník El País.

Zatiaľ najvyšší nárast Španielsko zaznamenalo zo stredy na štvrtok, keď ochoreniu podľahlo 950 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok