Bránia rúška šíreniu nákazy? Nemusia mať účinok, tvrdí WHO

TA3 TASR
31.3.2020 06:26

Neexistuje dôkaz o tom, že by rúška na tvár nosené ľuďmi na verejnosti mali pozitívny vplyv v boji proti šíreniu nákazy nového koronavírusu. Vyhlásil to na tlačovej konferencii v Ženeve šéf núdzových operácií Svetovej zdravotníckej organizácie Mike Ryan.

Bránia rúška šíreniu nákazy? Nemusia mať účinok, tvrdí WHO
SITA/AP

"V skutočnosti existuje niekoľko dôkazov, ktoré naznačujú opak," povedal podľa agentúry DPA. WHO poukazuje na to, že ľudia si môžu pri odoberaní rúšok nesprávnym a nebezpečným spôsobom kontaminovať ruky a že ich nositelia sa častejšie dotýkajú svojej tváre. Hlavná odborníčka WHO pre koronavírus Maria Van Kerkhoveová povedala, že organizácia odporúča verejnosti, aby rúška nosili iba pacienti, ktorí sa zotavujú doma a tí, ktorí sa o nich starajú.

Ryan varoval, že riziko kontaminácie sa teraz z verejných prostredí presunulo do domácností a preto by ľudia mali dôkladne sledovať svoj zdravotný stav a zdravie svojich blízkych. Podozrivé prípady v rodinách treba rýchlo rozpoznať a oddeliť od ostatných členov rodiny. Ostatní členovia rodiny, ktorí mohli byť nakazení, by mali zostať v karanténe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok