Nákaza spôsobí pád ekonomiky o vyše 6 %, predpokladajú analytici

TA3 TASR
30.3.2020 10:24

Slovenská ekonomika by sa mala ku koncu tohto roka prepadnúť v stálych cenách o 6,1 %. Po Národnej banke Slovenska pokles očakávajú aj bankoví analytici. Vyplýva to z marcovej makroekonomickej predikcie vybraných bánk, ktorú zverejnila NBS. Analytici sú však optimistickí na budúci rok, keď už očakávajú rast hrubého domáceho produktu.

Nákaza spôsobí pád ekonomiky o vyše 6 %, predpokladajú analytici
SITA/Michal Burza

Analytici medzimesačne výrazne zmenili odhad rastu HDP na tento rok. Zatiaľ čo ešte vo februári očakávali 2,2 % rast ekonomiky, ku koncu tohto roka podľa marcového prieskumu má klesnúť o 6,1 %. Budúci rok však mierne zlepšili odhad rastu o 2,6 percentuálneho bodu a ekonomika má rásť 4,7 % tempom v stálych cenách.

Ku koncu tohto roka by sa mala výraznejšie zvýšiť aj nezamestnanosť, podľa odhadov by mala dosiahnuť 7,8 %, ešte vo februári analytici očakávali, že bude na úrovni 5,9 %. Spomaliť by sa mal aj rast nominálnych miezd, tie by v tomto roku mali dosiahnuť tempo rastu na úrovni troch percent, vo februári analytici očakávali rast na úrovni 7,6 %. Miera zamestnanosti by ku koncu tohto roka podľa analytikov mala klesnúť o 1,7 %, vo februári očakávali jej rast na úrovni 1,2 %.

Ku koncu budúceho roka by mala zamestnanosť dosiahnuť rast 1,3 %, miera nezamestnanosti by mala zostať na vyššej úrovni, a to 7,3 %, a nominálne mzdy by mali rásť 3,7 % tempom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok