Veľká noc bez veriacich. Verejné omše sa rušia, rozhodli biskupi

TA3 TASR
30.3.2020 08:26

Veľká noc bude tento rok slávená bez účasti veriacich. Zároveň sa sväté omše nebudú slúžiť verejne až do odvolania. Rozhodli o tom biskupi Slovenska vzhľadom na pokračujúci zákaz zhromažďovania ľudí, čím sa má zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

Biskupi pripomínajú, že treba rešpektovať doteraz vydané inštrukcie a riadiť sa pokynmi jednotlivých biskupských úradov. Tie kňazom, zasväteným osobám a veriacim poskytnú ďalšie potrebné usmernenia týkajúce sa veľkonočných sviatkov. "Veľká noc bude tento rok slávená bez účasti veriacich, v duchu dekrétov, ktoré biskupským konferenciám zaslala Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí, ako aj Apoštolská penitenciária," uvádza sa v rozhodnutí Konferencie biskupov Slovenska.

"Sme vo výnimočnej situácii, akú sme doteraz nezažili. V piatok pri Urbi et Orbi pápež František povedal, že to dokážeme jedine spoločne. Lebo všetci máme zodpovednosť jeden za druhého," pripomenul v tejto súvislosti predseda KBS Stanislav Zvolenský. Zároveň prosí kňazov, aby naliehavo chránili zdravie veriacich, a zároveň boli k dispozícii pre ich duchovné potreby. "Nemôžeme sa fyzicky stretávať ako zvyčajne, máme však telefón, rozhlas, televíziu či internet: zostaňme ľuďom nablízku. Hľadajme spôsoby duchovného spoločenstva, modlitby a vzájomnej podpory," povedal.

Zvolenský prosí aj veriacich, aby tieto dni využili na prehĺbenie svojho duchovného života. Aby pevne vykročili na ceste milosti a chránili sa od hriechu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok