Zvážte prepúšťanie, vyzývajú zamestnávateľov Sulík s Krajniakom

TA3 TASR
29.3.2020 13:42

Opatrenia na podporu podnikov a zamestnancov, ktoré v nedeľu predstavil predseda vlády Igor Matovič, by mali zabezpečiť potreby takmer všetkých skupín obyvateľov. Nikto by počas tejto krízy nemal prísť o svoje príjmy, povedal v našej relácii V politike minister práce Milan Krajniak. Minister hospodárstva Richard Sulík zároveň vyzval zamestnávateľov, aby vzhľadom na opatrenia zvážili prípadné prepúšťania zamestnancov.

Zvážte prepúšťanie, vyzývajú zamestnávateľov Sulík s Krajniakom
TA3

Pomoc má dostať každý, kto ju potrebuje

"Ide najväčšiu finančnú pomoc v dejinách Slovenska," povedal Krajniak. Podpora štátu na zmiernenie následkov krízy spôsobenej opatreniami proti šíreniu ochorenia COVID-19, by sa podľa neho mala dotknúť milióna ľudí. "Každý, kto bude potrebovať pomoc, tak ju dostane," povedal Krajniak. Prípady, ktoré nespadajú pod prijaté opatrenia, budú podľa ministra riešiť individuálne. Ako príklad uviedol mladých ľudí, ktorí odišli z detského domova.

Štát podľa oznámených opatrení preplatí 80 % platu zamestnancov firmám, ktorých prevádzky sú povinne uzavreté a zároveň poskytne príspevky aj firmám a živnostníkom, ktorým v dôsledku týchto opatrení klesli tržby. Podľa Krajniaka sa spoľahnú pri posudzovaní poklesu tržieb na čestné vyhlásenia firiem, no po skončení krízy budú tieto tržby spätne preverovať. Pre zamestnancov v karanténe a rodičov na OČR bude hradených sociálnou poisťovňou po celý čas 55 % z ich hrubej mzdy.

Firmy sa po novom budú môcť spoľahnúť aj na štátne bankové záruky vo výške 500 miliónov eur mesačne, budú si môcť odpočítať doteraz neuplatnenú stratu až od roku 2014 a štát im v prípade poklesu tržieb o viac ako 40 % umožní odklad platenia odvodov za zamestnávateľa a odklad platenia preddavkov dane z príjmu.

Ide iba o prvý balík pomoci

Podľa Sulíka ide iba o prvý balík pomoci. "Všetky opatrenia považujem za správne, dobre cielené, a také, čo pomôžu tlmiť následky krízy. Okrem toho, čo teraz predstavujeme, pripravujeme niekoľko ďalších, napríklad pre cestovné kancelárie," povedal. Mesačne by avizované opatrenia mali stáť približne miliardu eur, čo je zhruba jedno percento hrubého domáceho produktu. Peniaze plánuje vláda získať od Európskej centrálnej banky.

Minister hospodárstva pripomenul, že prvoradé je zastavenie šírenia nového koronavírusu, a až potom bude čas sa pozerať na ekonomiku. Vyzval firmy, aby vzhľadom na prijatú štátnu pomoc neprepúšťali svojich zamestnancov. Podľa Sulíka sa slovenské hospodárstvo po skončení karanténnych opatrení rýchlo zotaví. "Nemám obavu z dlhodobej recesie," poznamenal.

Stovky priestupkov v súvislosti s nákazou

Minister vnútra Roman Mikulec informoval, že polícia doteraz zaevidovala 803 priestupkov v prípade dodržiavania karantény, 218 porušení zákazu otvorenia reštauračných zariadení, dvakrát šírenie poplašnej správy a trikrát šírenie nákazlivej choroby. Deklaruje, že polícia bude naďalej dohliadať na dodržiavanie nových i starších prijatých opatrení, ktoré majú zamedziť šíreniu nového koronavírusu. Príkladom je dohliadanie na povinnosť ľudí nosiť na verejnosti ochranné rúško.

Mikulec tvrdí, že aj samotní prevádzkovatelia, napríklad obchody, musia dozerať na to, či sú jednotlivé opatrenia dodržiavané. "Nie je to v sile ministerstva vnútra a polície, aby sme mali všade policajnú hliadku, kde je otvorený obchod," podotkol minister. Verejnosť žiada, aby rešpektovala prijaté nariadenia ústredným krízovým štábom. Ak sa opatrenia nebudú ľuďmi dodržiavať, nevylučuje, že štát bude musieť pristúpiť k "drastickejším opatreniam". Polícia podľa jeho slov kontroluje dodržiavanie karantény. Podnety k jej prípadnému porušovaniu môžu ľudia nahlasovať na číslo štátnej polície 158, alebo aj na číslo mestskej polície 159.

Karanténa a sprístupňovanie dát

Štátne zariadenia, ktoré zabezpečujú Slovákom vracajúcim sa zo zahraničia karanténu, zatiaľ podľa Mikulca kapacitne stačili splniť všetky požiadavky. "Štátne zariadenia sú momentálne kapacitne takmer plné," podotkol minister s tým, že mnohí ľudia už zo zariadení odišli a boli prepustení do domácej karantény. Štát podľa ministra však rokuje s vyššími územnými celkami a samosprávami o tom, aby boli pre potreby povinnej karantény sprístupnené aj ďalšie zariadenia, napríklad internáty. "Do budúcna budeme hovoriť aj o ďalších možnostiach, aby sme mali dostatok kapacít," povedal Mikulec.

V prípade schváleného sprístupňovania dát od operátorov Úradu verejného zdravotníctva SR minister skonštatoval, že štát nejde zneužívať dáta, ale chce zabezpečiť kontrolu dodržiavania karanténnych opatrení. "Aby sme vedeli ľuďom podať informáciu, či mohli, alebo boli v styku s niekým pozitívne testovaným. To nie je špicľovanie," uviedol. Avizuje, že polícia pripravuje a čo najskôr chce sprístupniť mobilnú aplikáciu, ktorá by tiež mala ľudí informovať o tom, či boli v blízkosti pozitívne testovaného na COVID-19, alebo sa nachádzali niekde, kde sa mohol nový koronavírus vo väčšej koncentrácii nachádzať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok