Zostaňte doma, chráňte si životy, vyzval občanov britský premiér

TA3 TASR
29.3.2020 10:19

Britský premiér Boris Johnson vyzval v liste adresovanom obyvateľom krajiny, aby zostali doma, a upozornil ich na prísnejšie opatrenia, ktoré ešte prídu v boji proti šíreniu nového koronavírusu.

Zostaňte doma, chráňte si životy, vyzval občanov britský premiér
SITA/AP

"Je dôležité, aby som k vám bol úprimný - vieme, že situácia sa zhorší pred tým, ako sa zlepší," napísal Johnson v liste, ktorý zverejnila jeho kancelária. List by mali počas nadchádzajúceho týždňa doručiť 30 miliónom domácností v krajine. "Robíme správne prípravy a čím viac dodržiavame pravidlá, tým menej životov bude stratených a tým skôr sa život vráti do normálu," uviedol Johnson.

Nákaza novým druhom koronavírusu si v Spojenom kráľovstve vyžiadala už viac ako 1000 obetí na životoch, v krajine evidujú vyše 17.000 infikovaných.

"V tejto chvíli národnej krízy vás vyzývam, prosím, zostaňte doma, chráňte NHS (Národnú zdravotnícku službu) a zachráňte životy," apeloval. Nariadenia týkajúce sa zotrvania doma a prísneho sociálneho odstupu musia byť dodržiavané, varoval Johnson, ktorý sa koronavírusom sám nakazil. "Takže ak ľudia tieto pravidlá porušia, polícia udelí pokuty a rozptýli zhromaždenia," dodal.

V piatok Johnson i jeho minister zdravotníctva Matt Hancock oznámili, že mali pozitívne testy na koronavírus. Tým sa nakazil aj prince Charles, nástupca britského trónu. Johnson (55) informoval, že má mierne príznaky ochorenia vrátane vyššej teploty a neustávajúceho kašľa. Premiér zostal v domácej izolácii, odkiaľ pracuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok