Ekvádor udelil zakladateľovi WikiLeaks Assangeovi azyl

TASR, TA3
16.8.2012 15:04

Ekvádor udelil politický azyl zakladateľovi webovej stránky WikiLeaks Julianovi Assangeovi. Oznámil to dnes ekvádorský minister zahraničných vecí Ricardo Patiňo.

Ekvádor udelil zakladateľovi WikiLeaks Assangeovi azyl
SITA

Rozhodnutie prišlo deň po tom, ako britská vláda pohrozila Ekvádoru, že polícia by mohla vstúpiť na pôdu jeho veľvyslanectva v Londýne a zadržať Assangea, ktorý sa do budovy uchýlil pred dvoma mesiacmi v snahe vyhnúť sa vydaniu do Švédska.

"Ekvádor sa rozhodol udeliť politický azyl Julianovi Assangeovi po žiadosti zaslanej prezidentovi," povedal Patiňo na tlačovej konferencii v ekvádorskej metropole Quito.

Britské ministerstvo zahraničných vecí predtým upozornilo Ekvádor, že udelenie azylu Assangeovi "nič nezmení", pretože Británia má právnu povinnosť vydať ho do Švédska, kde ho chcú vypočúvať pre obvinenia zo sexuálnych deliktov.

Hague: Neumožníme Assangeovi odísť z Británie

Británia neumožní zakladateľovi webovej stránky WikiLeaks Julianovi Assangeovi bezpečný odchod z krajiny a je odhodlaná vydať ho do Švédska. Uviedol to dnes britský minister zahraničných vecí William Hague.
Rozhodnutie Ekvádoru udeliť Assangeovi politický azyl by nemalo byť využité ako spôsob, ako unikne riadnemu právnemu procesu, zdôraznil minister. Povedal tiež, že nehrozí zásah polície na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, kde sa Assange ukrýva už dva mesiace.

"Neumožníme pánovi Assangeovi bezpečný odchod zo Spojeného kráľovstva. Neexistuje ani žiaden právny základ na to, aby sme to urobili," povedal Hague na tlačovej konferencii. "Spojené kráľovstvo neuznáva princíp diplomatického azylu.

Hague konštatoval, že Švédsko žiada o vydanie Assangea na výsluch pre obvinenia zo "závažných sexuálnych deliktov". Prípad podľa neho nemá nič spoločné s aktivitami stránky WikiLeaks ani želaním niektorých amerických činiteľov súdiť ho pre zverejnenie tajných diplomatických dokumentov.
Šéf britskej diplomacie dodal, že spor okolo Assangea by mohol pokračovať ešte dlho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok