Vláda povolí otvoriť ďalšie obchody, Matovič oznámil podmienky

TA3 TASR SITA
28.3.2020 13:09

Štát umožní otvoriť na Slovensku ďalšie prevádzky. Sú medzi nimi očné optiky, stanice STK a EK, záhradkárstva, stavebniny, galantérie či advokátske a notárske kancelárie. Po rokovaní ústredného krízového štábu to oznámil premiér Igor Matovič s tým, že tak štát urobí len za prísnych hygienických podmienok.

Iné pravidlá pre obchodné domy

"Aby sme rozdelili ľudí v prevádzkach v čase a aby bola zabezpečená dezinfekcia a čistota. Zároveň chceme umožniť ekonomike pomaličky sa otvoriť," uviedol.

Pohotovostné lekárne a veterinárne ambulancie budú otvorené aj v nedeľu, keď budú zatvorené všetky iné prevádzky

Okrem prevádzok, ktoré sú už otvorené, sa otvárajú aj prevádzky očných optík, prevádzky lízingových služieb, STK a emisnej kontroly, servis výpočtovej a telekomunikačnej techniky, advokátov a notárov, služby kľúčových služieb, zberných dvorov, metrového textilu a galantérie, predajní a servisov bicyklov, záhradníctva a záhradníckej techniky, stavebnín, elektroinštalačného materiálu, železiarstva a farby laky. V obchodných domoch však stále môžu byť otvorené len potraviny, lekárne a drogérie.

Dva metre sú minimum

Ako premiér povedal, stále platí povinnosť nosiť na verejnosti rúško. Všetky otvorené prevádzky musia zabezpečiť povinnú dezinfekcia rúk alebo rukavice, premiér však odporúča, aby zabezpečili oboje opatrenia. Prevádzka zároveň musí zabezpečiť minimálny odstup dvoch metrov v radách na pokladne. Taktiež musia zabezpečiť, aby sa v prevádzke v jednom okamihu neprekročila koncentrácia jedného nakupujúceho na 25 metrov štvorcových predajnej plochy. Vysvetlil to príkladom, že v prevádzke môže byť maximálny počet ľudí podľa výpočtu predajná plocha prevádzky deleno 25 metrov štvorcových.

Ako uviedol hlavný hygienik Ján Mikas, pohotovostné lekárne budú v nedeľu otvorené. Takisto môžu byť otvorené aj veterinárne ambulancie. Obchody, potraviny a drogérie majú byť v čase medzi 9:00 a 12:00 určené pre nákupy osôb od 65 rokov. Informoval tiež, že sa má zaviesť nové opatrenie tak, aby sa zachytili všetci občania, ktorí sa vracajú zo zahraničia na Slovensko. Doteraz sa totiž do karantény umiestňovali len osoby, ktoré prichádzali zo zahraničia v skupinách.

Ústredný krízový štáb rozhodol, že umožní otvoriť tieto prevádzky: očné optiky, lízingové služby, služby STK a emisnej kontroly, advokáti a notári, servis výpočtovej techniky, kľúčové služby, galantérie, zberné dvory, predajne bicyklov, stavebniny, predajne so záhradnou technikou, železiarstvá, elektroinštalačné služby, predajne s farbami a lakmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok