Matovičova premiéra na summite EÚ: Situáciu berieme veľmi vážne

TA3 TASR
27.3.2020 09:20

Nový koronavírus nemôže podľa premiéra Igora Matoviča ovplyvniť fungovanie vnútorného trhu a Schengenu. "Nikto nemôže obmedziť dodávku tovarov ani spôsobiť, že repatriovaný občan má problém dostať sa do svojej domovskej krajiny. Potrebujeme jasné usmernenia, ktoré budú všetci bez výnimky dodržiavať," povedal po rokovaní s európskymi lídrami.

Matovičova premiéra na summite EÚ: Situáciu berieme veľmi vážne
Instagram/igor_matovic_olano

Matovič počas svojho prvého rokovania s lídrami, ktoré sa realizovalo formou videokonferencie a nahradilo marcový samit, potvrdil jednoznačné proeurópske smerovanie novej vlády. Uistil, že Slovensko bude partnerom, na ktorého sa bude dať spoľahnúť a bude podporovať spoločné a efektívne európske riešenia nielen v súvislosti s aktuálnou krízou. "Nová slovenská vláda berie situáciu na národnej, ale aj európskej úrovni mimoriadne vážne," zdôraznil.

Ozrejmil, že prvá vlna opatrení prijatých novou vládou v súvislosti s novým koronavírusom smeruje k ochrane občanov, nasledujú opatrenia na ochranu hospodárstva. „Je dôležité, že rýchle kroky urobila aj Európska komisia a európski ministri financií. Tieto kroky berú vietor z plachiet všetkým tým, ktorí by chceli chronicky polemizovať, či je Únia schopná v kríze pohotovo reagovať," skonštatoval. Ocenil možnosť presmerovať nevyčerpané prostriedky v rámci štrukturálnych fondov.

Pred videokonferenciou lídrov sa uskutočnila aj koordinácia krajín Vyšehradskej skupiny. Predseda vlády apeloval na to, že v aktuálnej situácii sa cezhraniční pracovníci nemôžu stať občanmi druhej kategórie a úlohou je hľadať najlepšie vzájomné riešenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok