Po gólovom pôste prišli hody v Dánsku, Grigu potešili nováčikovia

TASR, TA3
16.8.2012 10:42

Generálka na kvalifikačné súboje o postup na svetový šampionát vyšla slovenským futbalistom v stredu večer v dánskom Odense výsledkovo na jednotku. Zdolať účastníka EURO 2012 na jeho pôde 3:1 je výsledok, ktorý letí do sveta.

Po gólovom pôste prišli hody v Dánsku, Grigu potešili nováčikovia
SITA

Napriek víťazstvu kouč Stanislav Griga hneď po zápase verejne deklaroval spokojnosť iba s druhým polčasom, ten z prvého by totiž nemusel stačiť ani na najbližších kvalifikačných súperov Litvu a Lichtenštajnsko.

"Dali sme tri góly, vyhrali sme proti veľmi kvalitnému súperovi a to si treba ceniť. Rozhodne však nie preceniť, pretože sme chceli, aby meradlom kvality bol prvý polčas a to nám nevyšlo," dal Griga jasne najavo negatívne vyznenie úvodnej štyridsaťpäťminútovky, v ktorej Slováci nevystrelili priamo na bránku Stephana Andersena ani raz. "V prvom polčase boli Dáni jasne lepší. V polčasovej prestávke sme vyčítali hráčom najmä slabý pohyb, statickú hru. Hrali sme bezkontaktný, profesorský futbal a domáci nás prevýšili vo všetkom."

Tréneri Stanislav Griga a Michal Hipp pred zápasom netajili, že modelujú základnú zostavu už s výhľadom na septembrový ostrý štart eliminácie vo Vilniuse proti Litve. Niektoré posty a ich obsadenie však po videnom budú pravdepodobne korigovať. "Je otázne, či tí hráči, o ktorých sme si mysleli, že budú v základe v prvom kvalifikačnom zápase v Litve, splnili svoju úlohu. Viac sme boli spokojní s hráčmi, ktorí prišli na ihrisko po prestriedaní. Proti Litve ani Lichtenštajnsku a ani proti žiadnemu inému súperovi sa takým statickým výkonom ako sme predviedli v prvom polčase nemôžeme prezentovať," zhodnotil Griga.

V polčasovej prestávke bolo v slovenskej šatni rušno, svoje si povedali hráči i nový trénerský tandem. Slová padli na úrodnú pôdu, hru rozpumpovali novici Michal Ďuriš i Viktor Pečovský a navrátilec do národného dresu po viac ako dvoch rokoch Martin Jakubko po necelých dvoch minútach pobytu na ihrisku "zrušil" gólový pôst reprezentačného tímu. Ten trval celkovo 294 minút od februárového duelu v Turecku, Griga s Hippom márne čakali na gól v súperovej sieti v jarných dueloch s Poľskom i Holandskom.

"Rozdiel v druhom polčase bol najmä v tom, že sme sa začali viac hýbať, pýtať si loptu v rýchlosti a to robilo súperovi väčšie problémy. Boli sme pevnejší aj v stredovej formácii a najmä sme boli efektívni...," mohol Griga pochváliť svoj tím za výkon po zmene strán.

Po Jakubkovom vyrovnaní dokonali skvelý obrat v Tre-For Parku Marek Hamšík a premiérovým zásahom pri svojom druhom reprezentačnom štarte Ľubomír Guldan. Grigu potešilo, že výrazný podiel na otočení skóre mali aj debutanti s dvojkrížom na prsiach - Lukáš Pauschek odohral na ľavej strane obrany celý zápas, Pečovský a Ďuriš sa na trávnik dostali na začiatku druhého dejstva.

"Ani jeden z nováčikov nesklamal. Lukáš Pauschek to mal na ľavej strany obrany cez nohu, ale odohral veľmi dobrý zápas.
Viktor Pečovský naskočil do ťažkého zápasu, keď mužstvo nebolo v dobrom rozpoložení a vystužil našu hru, bolo ho plné ihrisko a to sa dá povedať aj o Michalovi Ďurišovi. Ukázalo sa, že aj hráči, ktorí nemajú také zvučné mená a nemajú reprezentačné skúsenosti, môžu rozhýbať mužstvo," chválil Griga.

Slováci teda v Odense generálku zvládli, ale iba vďaka druhopolčasovému rapídnemu zlepšeniu, zmene tempa, nasadenia a rýchlejšiemu prechodu do útoku. Z toho treba čerpať, pretože teraz už pôjde do tuhého. Na jeseň čaká Škrtela a spol. pri ostrom vstupe do kvalifikácie MS najskôr trikrát "L" - Litva vonku, Lichtenštajnsko a Lotyšsko doma. Mať 12. októbra večer na konte deväť bodov, bude sa na dánsku misiu spätne pozerať ako na skvelé ponaučenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok