Islamskí militanti v Pakistane zaútočili na vojenskú základňu

TASR, TA3
16.8.2012 08:34

Jedna z najväčších pakistanských leteckých základní na severozápadne Pakistanu sa stala terčom útoku. Islamskí militanti vyzbrojení samopalmi a granátmi na raketový pohon prenikli na základňu v ranných hodinách. Útok neprežili dvaja vojaci.

Islamskí militanti v Pakistane zaútočili na vojenskú základňu
SITA

Islamistickí militanti vybavení samovražednými vestami, automatickými zbraňami a granátmi na raketový pohon prenikli v noci nadnes do jednej z najväčších pakistanských leteckých základní v meste Kamra v provincii Pandžáb.

Po viac ako štvorhodinovom boji sa bezpečnostným zložkám podarilo zabiť všetkých osem militantov, útok neprežil jeden vojak. V okolí základne však stále prebieha pátranie po prípadných ďalších útočníkoch, informovala pakistanská televízna stanica Geo.

Podľa hovorcu leteckých síl, ktorého citovala agentúra Reuters, bolo ľahko poškodené jedno lietadlo. Hovorca ubezpečil, že na tejto leteckej základni, vzdialenej 75 kilometrov severovýchodne od Islamabadu, ani na iných v Pakistane sa nenachádzajú jadrové zbrane.

Na obranu základne boli povolané posily a policajné obrnené transportéry. Militanti, oblečení v uniformách bezpečnostných zložiek, viedli útok na dvoch úrovniach - časť sa snažila dostať k hangárom, ostatní vystreľovali granáty spoza múrov základne. Veliteľ základne, ktorý viedol operáciu proti útočníkom, bol zranený, ale je v stabilnom stave, povedal hovorca.

V susedstve základne sa nachádza výskumné a vývojové centrum pakistanských vzdušných síl. Vyrábajú sa tam bojové lietadlá JF-17, vyvinuté spoločne s Čínou. Pakistanské ministerstvo vnútra po útoku, ktorý sa začal okolo 02.00 h miestneho času (streda 23.00 h SELČ), nariadilo posilnenie bezpečnosti v okolí všetkých letísk a leteckých základní v krajine, ako aj v Islamabade a neďalekom Rávalpindí.

Podobným spôsobom zaútočili militanti 22. mája 2011 na námornú základňu v Karáčí. Zabili vtedy niekoľko námorníkov a zničili dve lietadiel P-3C Orion, pripomenula stanica Geo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok