Sýria je v regióne izolovaná, povstalci koketujú s al-Kájdou

SITA, TASR
16.8.2012 07:50

Sýria, v ktorej už mesiace prebiehajú krvavé boje, bola pre násilnosti na civiloch vylúčená z Organizácie islamskej spolupráce. Nešťastnú taktiku volia povstalci. Keďže im Západ nechce dodať zbrane, začali koketovať s teroristami.

Sýria je v regióne izolovaná, povstalci koketujú s al-Kájdou
SITA

OIC vylúčila Sýriu zo svojich radov

Organizácia islamskej spolupráce v stredu večer vylúčila Sýriu za jej násilné potláčanie 17-mesačného povstania. Šéf organizácie Echmeliddín Ihsanoglu vo štvrtok uviedol, že tento krok má vyslať režimu v Damasku jasný odkaz, aby okamžite zastavil násilie, ktoré si už vyžiadalo najmenej 23 000 obetí na životoch.

OIC vo svojom vyhlásení vyjadrila vážne obavy z masakrov civilného obyvateľstva. "Tento svet už nemôže akceptovať režim, ktorý masakruje vlastných ľudí za použitia lietadiel, tankov a delostrelectva," píše sa vo vyhlásení zo summitu organizácie v posvätnom meste Mekka. Účastníci summitu vyjadrili podporu "mierovému riešeniu sýrskeho konfliktu".

Cieľom summitu, ktorý zvolal začiatkom augusta saudskoarabský kráľ Abdulláh, je tiež zmobilizovať podporu pre sýrskych povstalcov bojujúcich proti režimu prezidenta Baššára al-Asada. Summit sa začal v utorok. Organizácia islamskej spolupráce má 57 členských štátov, v ktorých žije celkovo až 1,5 miliardy obyvateľov. Ide o najväčší spolok združujúci prevažne moslimské krajiny a o celkovo najväčšiu organizáciu mimo OSN. Sídli v saudskoarabskej Džidde.

Povstalci sa obrátia na al-Kájdu, ak Západ nepomôže

Sýrski povstalci pohrozili, že sa o pomoc obrátia k al-Kájde, ak im bude Západ aj naďalej odmietať poskytnúť zbrane. Abú Ammár, veliteľ povstalcov v meste Halab (Aleppo), kde sa už niekoľko týždňov bojuje, vyhlásil, že spolupráca s al-Kájdou bude jedinou možnosťou v prípade, že povstaleckým jednotkám nikto nepomôže v boji proti dobre vyzbrojenej armáde prezidenta Baššára al-Asada.

Ammár pokladá víťazstvo povstalcov pri súčasnej situácii za nemožné. Medzinárodné spoločenstvo preto vyzval, aby povstalcom poskytlo zbrane alebo aby vojensky intervenovalo. Ammár tiež varoval, že al-Asadov režim má k dispozícii chemické zbrane, ktoré nebude váhať použiť. "Nechceme tu al-Kájdu, ale ak nám nikto nepomôže, budeme sa musieť s nimi spojiť," vyhlásil Ammár.

Varoval, že v takomto prípade si teroristická sieť urobí v Halabe svoju sýrsku základňu a "ľuďom vymyje mozgy". Sýrska opozícia často a opakovane vyzýva rozdelené medzinárodné spoločenstvo, aby vyvíjalo viac snáh na zastavenie násilia zo strany vládnych síl.

Žiada napríklad vytvorenie bezletovej zóny nad Sýriou ako aj dodávky zbraní pre Sýrsku slobodnú armádu, ktorá je menej početná a horšie vyzbrojená než vládna armáda. Rusko a Čína sa však vždy postavia proti prijatiu prísnejších opatrení.

Humanitárnu pomoc potrebuje 2,5 milióna Sýrčanov

Zhruba 2,5 milióna Sýrčanov potrebuje humanitárnu pomoc, uviedla šéfka humanitárnych operácií OSN Valerie Amosová. "V marci sme odhadovali, že pomoc potrebuje milión ľudí. Teraz potrebuje pomoc 2,5 milióna ľudí a pracujeme na aktualizácii našich plánov a podmienok financovania," povedala Amosová v Damasku po rokovaniach so sýrskymi predstaviteľmi.

Vzbúrenecká Slobodná sýrska armáda (FSA) medzitým oznámila, že v meste Aleppo zabila 35 príslušníkov vládnych ozbrojených síl, informovala spravodajská stanica al-Arabíja s odvolaním sa na hovorcu dezertérov. Povstalcom sa podľa neho podarilo tiež zajať jedného z generálov sýrskej tajnej služby a ukoristiť ťažké zbrane. Tieto správy nebolo možné nezávisle potvrdiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok