Mestám hrozia existenčné problémy, ZMOS žiada zmenu zákonov

TA3 SITA
20.3.2020 14:55

Združenie miest a obcí Slovenska bude od novej vlády v súvislosti s koronavírusom žiadať zmenu zákonov. V prípade zachovania súčasného stavu totiž môžu podľa ZMOS-u hroziť mestám a obciam existenčné problémy.

Bez fyzickej prítomnosti

ZMOS bude žiadať napríklad zmenu zákona o obecnom zriadení, ktorý by umožnil poslancom zastupiteľstiev hlasovať per rollam – teda bez fyzickej prítomnosti, napríklad prostredníctvom mailu. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedol ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. Podľa Kaliňáka čakajú mnohé mestá a obce rokovania zastupiteľstiev, ktorých uskutočnenie bude nevyhnutné. Ak by sa totiž neuskutočnili, mohli by mať pre samosprávy vážne ekonomické, právne či iné dôsledky.

„Ďalší zákon, v ktorom potrebujeme rýchlo zmenu, sa týka povinných škôlok. Je jasné, že zabezpečenie povinných škôlok od 1. januára 2021 bude nereálne. Naplniť nebude možné ani ustanovenia, ktoré majú platiť od Nového roku pre komunálne odpady. Tu budeme žiadať oddialenie týchto ustanovení,“ povedal Michal Kaliňák.

Súčasný zákon o obecnom zriadení podľa Kaliňáka možnosť hlasovania per rollam síce nevylučuje, ale zároveň ani neobsahuje možnosť takéhoto hlasovania. ZMOS upozorňuje, že všetky rokovania zastupiteľstiev s výnimkou tých, ktoré sa týkajú informácií alebo vecí upravených osobitným zákonom, sú zo zákona verejné.

Ak nemusia, nech nerokujú

Ak však zákon nebude umožňovať elektronické hlasovanie a mesto alebo obec nebudú vedieť zabezpečiť online prenos, budú mestá a obce musieť pustiť na rokovania aj verejnosť, čo môže predstavovať riziko z hľadiska nákazy koronavírusom. Účasť verejnosti na rokovaniach by totiž vždy mala byť zabezpečená aspoň online formou tak, aby občania mohli členom zastupiteľstva poskytnúť v reálnom čase svoje pripomienky, podnety, či klásť otázky.

ZMOS na svojej internetovej stránke pred niekoľkými dňami vyzval samosprávy, aby všetky rokovania zastupiteľstiev, ktoré nie sú nevyhnutné, odložili. Kaliňák však uviedol, že mnohé mestá, obce aj kraje čakajú dôležité rokovania, ktoré nebude možné odložiť a budú sa týkať nielen situácie v súvislosti s koronavírusom, ale aj dlhodobých projektov. Tie sa týkajú napríklad čerpania eurofondov či úverov, ktoré samosprávam poskytujú banky.

ZMOS je záujmovým združením právnických osôb, ktoré v súčasnosti združuje vyše 96 percent všetkých obcí na Slovensku. Organizácia so sídlom v Bratislave bola založená v roku 1990.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok