Nemocnica na vode, povinná karanténa. Svet bojuje s vírusom

TA3 TASR
20.3.2020 06:39

Trajekt GNV Splendid talianskej plavebnej spoločnosti Grandi navi veloci, ktorý kotví v Janove, bude plniť úlohu nemocnice pre ľudí nakazených novým koronavírusom. Pôjde o pacientov, ktoré už prekonali infekčné štádium, zatiaľ však nemôžu byť prepustení do domáceho ošetrenia.

Plávajúca nemocnica má byť uvedená do prevádzky nadchádzajúcu sobotu, oznámil janovský starosta Marco Bucci. Na izby pre pacientov bolo zatiaľ prestavaných 25 kajút, neskôr sa má ich počet postupne zvýšiť až na 400. Na lodi sa nachádza aj plošina na pristávanie vrtuľníkov. Taliansko zápasí s akútnym nedostatkom nemocničných lôžok. Počet úmrtí sa v Taliansku vyšplhal na 3405, čím táto krajina prekonala aj Čínu.

Argentínsky prezident Alberto Fernández nariadil v rámci opatrení proti šíreniukoronavírusu "preventívnu a povinnú" samokaranténu, ktorá začne platiť v piatok od polnoci a potrvá do 31. marca. "Vydali sme nariadenie, na základe ktorého sú všetci Argentínčania povinní sa sociálne izolovať za účelom prevencie," zdôraznil Fernández. Ľudia budú môcť svoje príbytky opustiť len vtedy, keď si pôjdu nakúpiť potraviny, lieky či iné dôležité veci. Prezident uviedol, že na dodržiavanie nariadenia budú v uliciach dohliadať príslušníci armády a polície. Tí, čo nebudú vedieť zdôvodniť, prečo sa nachádzajú mimo domova, budú podľa jeho slov potrestaní.

Guvernér amerického štátu Kalifornia Gavin Newsom nariadil zákaz vychádzania a všetkých obyvateľov vyzval, aby zostali doma a pomohli tak v boji proti pandémii. "Vzájomnosť a naša závislosť jeden od druhého si vyžaduje v tomto momente vydanie celoštátneho nariadenia pre ľudí, aby zostali doma," vyhlásil. Výnimku pre opustenie príbytku budú predstavovať napríklad nákupy potravín či iných dôležitých vecí. Kalifornia, kde žije 39 miliónov ľudí, je jedným z najviac zasiahnutých štátov v USA. Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa tu už ochoreniu Covid-19 podľahlo najmenej 18 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok