Pellegrini finišuje. Začal som aj končím v ťažkom čase, hodnotil

TA3 TASR
19.3.2020 15:31

Premiér Peter Pellegrini končí vo svojej funkcii uprostred zúriacej pandémie. Spolu s ministrami svojej vlády sa na tlačovej besede rozlúčil a poďakoval za spoluprácu. “Robíme všetko, aby sme vládu odovzdali plne funkčnú,” uviedol.

Pellegrini: Odovzdávame plne funkčný štát

Premiérske kreslo som preberal v ťažkej situácii, v ešte ťažšej ho odovzdávam, vyhlásil dosluhujúci predseda vlády Peter Pellegrini. Svoje pocity na konci opísal, že je unavený, ale aj smutný, že to už končí a do exekutívy prídu iní. "Robili sme, ako sme vedeli. Možno sa nám všetko nepodarilo urobiť tak, ako si to všetci predstavovali, ale robili sme to každý deň najlepšie, ako sme si mysleli," povedal Pellegrini. Tvrdí, že to nemali ľahké, keď v čase po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktorá zasiahla Slovensko, preberali vládu.

Nová vláda Igora Matoviča dostane od končiaceho vládneho kabinetu plne funkčný štát, avšak pre situáciu okolo nového koronavírusu v ťažkom čase. "Odovzdávame novej vláde plne funkčný štát s kopou šikovných ľudí a je na novej vláde, ako to uchopí," vyhlásil Pellegrini po poslednom rokovaní vlády, na ktorom odvolali všetkých súčasných štátnych tajomníkov i vedúceho Úradu vlády SR. Vládny kabinet, na ktorého čele stál, podľa neho podával maximálne profesionálny výkon a ani jeden minister či ministerka z neho nemuseli odísť pre kauzu či svoju neschopnosť.

Kľúčovou prioritou novej vlády bude podľa končiaceho premiéra boj s novým koronavírusom, ochrana zdravia a bezpečnosť ľudí. "Nech sa novej vláde darí a prináša ľuďom čo najlepšie riešenia," podotkol Pellegrini, ktorý sa poďakoval končiacim ministrom za ich odvedenú prácu. Odporučil im, aby nevnímali hodnotenia, ktoré im vystavia médiá a jednotliví novinári, ale aby sa riadili tým, ako to vnímajú a čo hovoria bežní ľudia.

Lajčákovi bude veľa vecí chýbať

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák povedal pred rokovaním vlády, že je vyrovnaný so všetkým. "Je veľa vecí, ktoré mi budú chýbať a je dosť dlhý zoznam vecí, kde som šťastný, že sa s nimi nebudem potýkať," povedal. V každom vládnom kabinete sa podľa jeho slov vytvorí istý tímový duch. "Tie vzťahy medzi členmi vlády sú vždy bližšie než medzi poslaneckými klubmi za tie isté politické strany v parlamente. Cítime spoločnú zodpovednosť a tá nás istým spôsobom zbližuje," skonštatoval.

Dosluhujúci vládny kabinet premiéra Pellegriniho sa vo štvrtok popoludní zišiel poslednýkrát. V piatok podá končiaca vláda demisiu, v tento deň sa bude konať aj ustanovujúca schôdza národnej rady. Nový vládny kabinet budúceho premiéra Igora Matoviča vymenuje prezidentka Zuzana Čaputová v sobotu 21. marca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok