Izrael sa ešte nerozhodol pre útok, tvrdí šéf Pentagónu

TASR
15.8.2012 10:04

Spojené štáty si nemyslia, že Izrael už urobil rozhodnutie, či zaútočí na Irán pre jeho jadrový program. Vyhlásil to v utorok americký minister obrany Leon Panetta a reagoval tak na ostré bojové vyjadrenia izraelských predstaviteľov, ktoré vyvolali napätie na finančných trhoch.

Izrael sa ešte nerozhodol pre útok, tvrdí šéf Pentagónu
SITA

Panetta, ktorý pred dvoma týždňami navštívil Izrael, povedal novinárom v Pentagóne, že je dôležité, aby bola vojenská akcia tou "poslednou možnosťou". Panetta dodal, že stále je vhodný čas na sankcie a diplomatický nátlak.

Americký postoj je v protiklade k varovaniam Izraela z posledných dní, že možno zaútočí na Irán. Izraelský veľvyslanec vo Washingtone Michael Oren v pondelok v interview pre televíziu CNN vyhlásil, že časové okno pred vojenskou akciou je "malé a to okno sa zmenšuje". Pripustil tiež, že hodiny Izraela tikajú rýchlejšie ako hodiny Washingtonu.

Panetta komentoval izraelských predstaviteľov nasledovne: "Nemyslím si, že sa už rozhodli, či v tomto období zaútočia, alebo nezaútočia na Irán."

"Vzhľadom na to, kde sa nachádzame z diplomatického hľadiska, stále si myslíme, že existuje priestor pre ďalšie rokovania," povedal minister obrany.

Teherán sa bráni, že jeho jadrový program má mierové účely, a vyhráža sa rôznymi odvetnými krokmi, ak na Irán zaútočí iný štát. Tvrdé výroky Teheránu zvyšujú pravdepodobnosť, že do konfliktu budú vtiahnuté aj Spojené štáty.

Izraelské finančné trhy v pondelok prudko klesli a reagovali tak na stupňujúcu sa debatu o možnosti vojny s Iránom.

Generál Martin Dempsey, predseda Zboru náčelníkov štábov americkej armády, varoval, že žiadny izraelský útok nezničí jadrový program Iránu, iba ho oddiali.

Americkí predstavitelia zdôraznili, že Washington by v prípade potreby mohol zasadiť rozhodujúci úder iránskym jadrovým zariadeniam a nedovolí Teheránu získať atómové zbrane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok