Ondrej Šoth odchádza z pozície generálneho riaditeľa SND

TA3, TASR
21.9.2011 22:05

Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Ondrej Šoth požiadal v utorok 20. septembra o uvoľnenie z funkcie. Na tlačovej konferencii to uviedol minister kultúry Daniel Krajcer s tým, že jeho žiadosť akceptoval.

Ondrej Šoth odchádza z pozície generálneho riaditeľa SND

Ondrej Šoth ukončil svoje pôsobenie vo funkcii generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla. O uvoľnenie požiadal v utorok 20. septembra ministra kultúry Daniela Krajcera a šéf rezortu dnes na tlačovej konferencii oznámil akceptovanie jeho žiadosti. Zároveň od štvrtka (22.9) vymenoval do tejto funkcie Milana Vajdičku, doterajšieho technicko-prevádzkového riaditeľa.  
      

„Včera som abdikoval na funkciu generálneho riaditeľa SND v záujme upokojenia situácie, mediálnych útokov na túto inštitúciu, ktorú si vážim a mám rád. Rozhodol som sa pokračovať vo svojej tvorivej oblasti ďalej,“ uviedol na popoludňajšom stretnutí s médiami odstupujúci Ondrej Šoth. „Pán minister s platnosťou od zajtra ma vymenoval za generálneho riaditeľa na dobu najviac šesť mesiacov a toto vymenovanie som dnes prijal,“ dodal Vajdička.
      

V uplynulých dňoch prezentovali médiá výsledky rezortnej kontroly, ktorá preverovala hospodárenie našej prvej divadelnej scény v období od 1. mája 2010 do 30. apríla tohto roku, z ktorej vyplýva celkové porušenie rozpočtových pravidiel v sume 436.000 eur.
      

„Z tohto divadla nezmizol ani cent. S výsledkami, ktoré kontrola Ministerstva kultúry (MK) SR spracovala, SND nesúhlasí a podalo voči nim kvalifikované námietky. Preto SND sumu 4000 eur odmieta zaplatiť. MK SR podalo túto správu na preverenie Správe finančnej kontroly, ktorá výsledky preverí a my sme presvedčení, že dá za pravdu SND,“ uviedol pre médiá Tibor Svierčik, poradca generálneho riaditeľa SND pre neumelecké otázky.
      

Podľa jeho slov je Správa finančnej kontroly jediným orgánom, ktorý môže vydať rozhodnutie a ktoré musí dotknutá organizácia rešpektovať. „Ak takéto rozhodnutie vydá, je povinnosťou každej organizácie to zaplatiť a určite to urobí aj SND. Ale nie 436.000 eur iba 4000 eur. Treba rozlišovať medzi nehospodárne a neoprávnene použitými prostriedkami, a iba 4000 eur definuje správa ako neoprávnene použitých,“ dodal Svierčik.

Ondrej Šoth bol generálnym riaditeľom SND na základe úspešného výberového konania od 3. mája 2010 do 20. septembra. „Som veľmi šťastný, že som tu bol, lebo som pochopil veľa vecí, a pochopil som veci, kde v niečom mali pravdu aj moji predchodcovia, že je veľmi zložité reformovať inštitúciu, ako je Slovenské národné divadlo,“ zhodnotil svoje pôsobenie pre TASR.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok