Recesia v Británii doviedla k samovražde viac ako 1000 ľudí

TASR
15.8.2012 08:02

Ťaživá ekonomická recesia, narastajúca nezamestnanosť a tvrdé úsporné opatrenia dohnali v Británii k samovražde zrejme už viac ako 1000 ľudí. Uvádza sa to v štúdii, dnes zverejnenej v časopise British Medical Journal.

Recesia v Británii doviedla k samovražde viac ako 1000 ľudí
SITA

Štúdia porovnávala skutočný počet samovrážd s tými, ktoré sa očakávali v prípade, že by pokračoval trend samovrážd spred obdobia recesie. Analýza priniesla podobné údaje ako analýzy po celej Európe, kde takisto samovraždy pribúdajú.

"Toto je pochmúrne memento, ktoré prichádza po eufórii z olympijských hier. Pripomína nám, akým ťažkým výzvam čelíme a budeme čeliť," uviedol David Stuckler, sociológ z Cambridgeskej univerzity, ktorý bol jedným zo šéfov tejto vedeckej štúdie.

Analýza ukázala, že v rokoch 2008-2010 bolo u mužov v Anglicku o 846 samovrážd viac, než sa očakávalo v prípade, že bude pokračovať predchádzajúci trend. U žien bolo spáchaných o 155 viac samovrážd.

V krajinách najťažšie zasiahnutých ekonomickým poklesom, ako Grécko a Írsko, došlo k najdramatickejšiemu nárastu samovrážd.

Iba málo sa dá pochybovať o tom, že situácia v Británii bude ešte ťažšia. Výkon ekonomiky za posledných deväť mesiacov klesol a produkcia je o 4,5 percenta slabšia než pred krízou.

Mnoho Britov má najhoršiu životnú úroveň za posledných 40 rokov a kríza tvrdo zasiahla aj mladých ľudí - nezamestnanosť mladých sa vyšplhala nad 20 percent.

"V Británii platí, že samovraždy sú u mužov trikrát častejšie než u žien. Tie majú tendenciu priznať depresiu a vyhľadať pomoc," povedal Stuckler.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhadla, že každý rok si vezme život takmer milión ľudí - teda 16 osôb zo 100.000, či inak povedané, každých 40 sekúnd spácha samovraždu jeden človek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok