Vráťte sa a pomôžte, žiadajú v Taliansku lekárov na dôchodku

TA3 TASR
18.3.2020 16:41

Región Lombardsko na severe Talianska apeluje na lekárov a zdravotné sestry v dôchodku, aby sa vrátili do práce a pomohli svojim kolegom v boji s pandémiou nového koronavírusu.

Vráťte sa a pomôžte, žiadajú v Taliansku lekárov na dôchodku
SITA/AP

Nemocnice sú blízko ku kolapsu

Taliansko je najviac zasiahnutou krajinou na svete okrem Číny. Od 26. februára, keď v krajine zaznamenali prvého pacienta s vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, sa tam nakazilo 31.506 ľudí a 2503 vírusu podľahlo. Okolo 65 percent úmrtí z celej krajiny hlási práve Lombardsko. Podľa predstaviteľov regiónu sa miestne nemocnice blížia ku kolapsu.

K problému prispieva aj rastúci počet lekárov a sestier, ktorí sa koronavírusom sami nakazili. Niektorí z nich aj zomreli. Podľa vedeckej nadácie Gimbe Foundation sa medzi 13. a 17. marcom nakazilo 2529 zdravotníckych zamestnancov, čo predstavuje 8,3 percenta z celkového počtu sestier a lekárov v Taliansku. "Zo srdca apelujem na všetkých lekárov, sestry a zdravotnícky personál, ktorý v posledných dvoch rokoch odišiel do dôchodku, aby nám pomohol v tejto mimoriadnej situácii," vyhlásil lombardský guvernér Attilio Fontana na tlačovej konferencii.

Pomáhajú aj študenti medicíny

Fontana takisto o súčinnosť požiadal súkromné zdravotnícke zariadenia a ich pracovníkov. Región plánuje v nasledujúcich dňoch premeniť milánske výstavné centrum Fiera na provizórnu nemocnicu. Ďalším celonárodným opatrením v boji s nedostatkom lekárov je zamestnanie študentov posledného ročníka medicíny.

Predstavitelia vlády zároveň varovali, že pokiaľ počet nakazených nezačne klesať, vláda môže predĺžiť prísne karanténne opatrenia, ktoré platia od 12. marca. Počet nakazených sa odvtedy zdvojnásobil a počet úmrtí strojnásobil. "Neviem, či budú opatrenia predĺžené aj po 3. apríli. Naše rozhodnutie bude závisieť od počtov a udalostí. Nemôžem to vylúčiť. Uvidíme v nasledujúcich dňoch," povedala ministerka infraštruktúry a dopravy Paola de Micheliová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok