Ako nakupovať, kde spať? Čo robiť, keď ste v karanténe

TA3 TASR
18.3.2020 09:27

Človek, ktorého zdravotný stav nevyžaduje hospitalizáciu, ale je v domácej karanténe, by mal zostať doma, nechodiť do práce, na verejné miesta a nepoužívať hromadnú dopravu alebo taxi službu.

Ako nakupovať, kde spať? Čo robiť, keď ste v karanténe
SITA/AP (ilustračné foto)

O nákup poproste blízkych

"Nákupy si skúste zorganizovať s pomocou priateľov, rodiny či blízkych a poproste ich, aby vám ich nechali pred dverami alebo na inom určenom mieste, prípadne, ak sa dá, využite službu dovozu potravín do domácnosti," radí Úrad verejného zdravotníctva na informačnom portáli k novému koronavírusu. "Ak to nie je možné, choďte do obchodu v čase, keď tam nie je veľa ľudí a zoznam vecí si pripravte dopredu, aby ste pri nákupe strávili čo najmenej času," dodali epidemiológovia.

Prevenciou voči vírusovému ochoreniu je podľa ÚVZ najmä dôsledné umývanie rúk dezinfekčným mydlom a časté, nárazové vetranie miestností. "Nedotýkajte sa očí, nosa a úst neumytými rukami. Kľučky, povrchy a predmety, ktoré bežne používate, dezinfikujte častejšie prípravkami s obsahom chlóru alebo alkoholu," uvádzajú pracovníci ÚVZ.

Je tiež vhodné izolovať sa od ďalších osôb v domácnosti, nosiť rúško a používať jednorazové papierové a vlhčené utierky. Pri kašľaní alebo kýchaní by si človek mal zakryť ústa a nos jednorazovými vreckovkami. Každý člen rodiny má mať svoj vlastný uterák, vlastný tanier, poháre či príbor.

Izolovaný v samostatnej izbe

Člen rodiny, ktorý prišiel zo zahraničia, by mal byť v samostatnej, dobre vetrateľnej izbe s oknom a minimálnymi kontaktmi s ostatnými. Pre prevenciu ochorenia COVID-19 by tiež mal vyčistiť kúpeľňu po tom, ako ju použije. "Ak ste izolovaný v samostatnej izbe, jedlo konzumujte len tam. Nevstupujte do spoločných priestorov, ak sú tam prítomní aj ostatní členovia domácnosti. Použitý vlastný tanier, pohár či príbor umývajte v horúcej vode s čistiacim prostriedkom a osušte vlastnou utierkou," odporúča ÚVZ.

Človek, ktorý je v domácej karanténe alebo izolácii, by ju mal nahlásiť mailom alebo telefonicky svojmu všeobecnému lekárovi, v prípade detí pediatrovi. Lekár vypíše práceneschopnosť, ktorú zašle priamo do Sociálnej poisťovne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok