Kde nakúpiť, ako sa najesť. Zoznam tvrdých opatrení, ktoré začali platiť

TA3 SITA
16.3.2020 10:26

Zatvorenie maloobchodných prevádzok, zákaz prítomnosti verejnosti v prevádzkach verejného stravovania či nariadená izolácia v zariadeniach určených rezortom vnútra pre občanov skupinovo vracajúcich sa z postihnutých oblastí zahraničia. Aj takéto opatrenia platia oddnes na Slovensku.

Pre niektoré prevádzky neplatí zákaz

Na základe vyhlásenia mimoriadnej situácie na území SR vládou a nedeľňajšieho rozhodnutia vlády SR ich vydáva Úrad verejného zdravotníctva ako príslušný orgán štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva podľa zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Informovala o tom Daša Račková z ÚVZ SR.

Na 14 dní sú oddnes od 6:00 zatvorené všetky maloobchodné prevádzky a všetky prevádzky poskytujúce služby okrem predajní potravín, mäsa, chleba a pečiva, ovocia a zeleniny, predajní potravín na osobitné výživové účely pre dojčatá a malé deti a predajní potravín na osobitné lekárske účely. Zákaz takisto neplatí pre lekárne, predajne a výdajne zdravotníckych pomôcok, drogérie, čerpacie stanice pohonných hmôt a palív, predajne novín a tlačovín, ako aj predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárnych ambulancií.

Fungovať budú aj prevádzky telekomunikačných operátorov, prevádzky verejného stravovania a stánkov s rýchlym občerstvením, prevádzky poštových, bankových a poisťovacích služieb a prevádzky internetových obchodov (eshop) a donáškových služieb. Na rovnakú dobu je nariadené prevádzkovateľom obchodného domu, aby nezatvorili tieto prevádzky.

Cieľom je najmä ochrana zdravia

Na dvojtýždňovú dobu je zakázaná aj prítomnosť verejnosti v prevádzkach verejného stravovania a stánkov s rýchlym občerstvením. Tento zákaz sa nevzťahuje na predaj mimo prevádzku stravovacích služieb. Ide napríklad o prevádzky rýchleho občerstvenia s výdajným okienkom alebo predaj pokrmov so sebou bez vstupu do prevádzky.

Všetkým osobám, ktoré sa od 16. marca od 6:00 skupinovo vracajú z postihnutých oblastí zahraničia, je nariadená izolácia v zariadeniach určených Ministerstvom vnútra SR, a to na dobu 14 dní.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky zdôrazňuje, že cieľom týchto opatrení je ochrana zdravia ľudí a predchádzanie úmrtiam v súvislosti s ochorením COVID-19. Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. V tejto súvislosti boli v krajine zavedené viaceré obmedzenia na zamedzenie šírenia ochorenia. K vyhláseniu núdzového stavu vláda pristúpila na rokovaní v nedeľu, keď prijala aj spomenuté ďalšie opatrenia. Počet infikovaných ľudí na nový koronavírus stúpol na 61.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok