Česi pristúpili k tvrdej karanténe, uzavreli mestá i desiatky obcí

TA3 TASR SITA
16.3.2020 06:56

Českí hygienici úplne uzavreli dve mestá a celkovo 21 obcí v Olomouckom kraji s cieľom zamedziť šíreniu nového druhu koronavírusu. Ľudia nemôžu z miest Litovel a Uničov ani z obcí odísť ani do nich vstúpiť.

"Vzhľadom na výrazné šírenie koronavírusu v tejto oblasti hrozí závažné rozšírenie nákazy z ohniska, preto je nevyhnutné zakázať pohyb fyzických osôb v rámci týchto katastrálnych území," uviedla krajská hygienická stanica. Obyvatelia, ktorí žijú inde a chcú oblasť opustiť, budú musieť stráviť 14 dní v karanténe. Nariadenie platí do odvolania, ale najmenej do 30. marca.

Česká vláda v nedeľu na mimoriadnom zasadnutí prijala ďalšie preventívne opatrenia. Medzi ne patrí obmedzenie pohybu po území Českej republiky, ktoré platí od polnoci do 24. marca do 6:00, s výnimkami ako sú cesta do práce, za rodinou, nákup, starostlivosť o zvieratá, nákup benzínu, cesta k lekárovi alebo cesta na úrady. Od polnoci tiež platí zákaz vycestovania do zahraničia, pričom cudzinci zase nebudú môcť vstúpiť na územie Českej republiky. Výnimku tvoria osoby, ktoré tam majú trvalý alebo prechodný pobyt alebo je ich pricestovanie v záujme štátu.

V spomínanom Olomouckom kraji v nedeľu večer evidovali 32 prípadov nákazy koronavírusom, pričom v oblasti Litovelu a Uničova ich bolo 25. V Českej republike evidujú celkovo 298 osôb, u ktorých potvrdili nákazu. Dvaja pacienti - taxikári - sú vo vážnom stave. Taxikár, ktorý leží vo Všeobecnej fakultnej nemocnici v Prahe, je v stabilizovanom stave a je stále pripojený na mimotelový obeh, uviedla pre spravodajský portál iDNES.cz hovorkyňa nemocnice Marie Heřmánková. Druhý taxikár, ktorý leží v nemocnici na Bulovke, má zavedenú pľúcnu ventiláciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok