Migrantom v Grécku ponúkli tisíce eur, ak sa vrátia domov

TA3 TASR
12.3.2020 23:48

Európska komisia oznámila vytvorenie dočasného mechanizmu, ktorý má podnietiť migrantov nachádzajúcich sa na území Grécka k návratu do svojich domovských krajín. Mechanizmus sa týka najviac 5000 migrantov, ktorí dostanú 2000 eur na osobu, ak sa vrátia do krajiny svojho pôvodu.

Migrantom v Grécku ponúkli tisíce eur, ak sa vrátia domov
SITA/AP

Tlačová agentúra DPA citovala eurokomisárku pre vnútorné veci Ylvu Johanssonovú, ktorá v Aténach, počas spoločnej tlačovej konferencie s gréckym ministrom zahraničných vecí Notisom Mitarakisom, uviedla, že cieľom tohto programu je uvoľniť preplnené utečenecké tábory na gréckych ostrovoch, na ktorých v súčasnosti žije okolo 20.000 migrantov neraz v nedôstojných podmienkach pre život.

Šéf gréckej diplomacie zdôraznil, že Grécko a aj Európska únia ako taká čelia "asymetrickej hrozbe" na svojich pozemných a námorných hraniciach s Tureckom potom ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan koncom februára otvoril hranice do Európy pre utečencov žijúcich v Turecku. Spolu sa v tejto krajine nachádza okolo 3,7 milióna utečencov, väčšinou zo Sýrie. "Turecko využíva zúfalých ľudí ako pešiakov", opísal situáciu Mitarakis.

Komisárka Johanssonová zároveň oznámila, že sedem členských štátov EÚ - Fínsko, Francúzsko, Chorvátsko, Írsko, Luxembursko, Nemecko a Portugalsko - spoločne prevezme z gréckych táborov najmenej 1600 maloletých migrantov bez sprievodu dospelých. "Stále nám chýba spoločná (európska) politika v oblasti migrácie a azylovej politiky a v súčasnosti sa touto otázkou zaoberám," odkázala komisárka a spresnila, že v apríli v mene exekutívy EÚ predloží nové návrhy týkajúce sa tejto oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok