Svet čaká tretí potravinový šok za posledné roky

TASR
14.8.2012 10:59

Svetová ekonomika stojí na prahu tretieho potravinového šoku za posledných päť rokov. Môže za to najhoršie sucho v Spojených štátoch, aké krajina nezažila uplynulých 50 rokov. Zdevastovalo ich tohtoročnú úrodu kukurice a pšenice. Skupina G20 začala konať. Spolu s Organizáciou Spojených národov pripravuje koordinovaný postup.

Svet čaká tretí potravinový šok za posledné roky
SITA

Koncom augusta sa telefonicky pripraví mimoriadny summit. Mal by sa konať na prelome septembra a októbra. Cieľom je zabrániť kríze, aká nastala v polovici roku 2008, keď drahé potraviny a ropa spôsobili politickú a hospodársku nestabilitu.

Svet na potom ocitol vo finančnej kríze a recesii. Druhýkrát ceny potravín výrazne ožili pred rokom. Vlani na jar dokonca ich celkový rast prekonal hodnoty spred troch rokov.

Cena potravín meraná indexom Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) vzrástla v júli o 6 % na 213 bodov. Stále je však nižší než vlani vo februári, keď dosiahol rekordných 238 bodov. Niektoré komodity, napríklad kukurica, rekordy z rokov 2007 a 2008 prekonali. Celý index obilnín organizácie FAO vzrástol v júli medzimesačne o 17 % na 260 bodov. V apríli 2011 však bol ešte o 14 bodov vyšší.

Arif Husajn z organizácie World Food Programme v Ríme potvrdil, že je to už tretí cenový šok za posledných päť rokov. Okrem obilnín zdraželo aj mäso. Klesli však ceny tuku, oleja a cukru.

Americká vláda minulý týždeň posilnila obavy z ďalšieho vzostupu cien, keď uviedla, že silné sucho donútilo farmárov, aby odpísali úrodu na poliach rozlohou väčšou ako je územie Belgicka a Luxemburska (vyše 33.000 štvorcových kilometrov).

Americké ministerstvo poľnohospodárstva opäť znížilo prognózu očakávanej tohtoročnej úrody a predpovedá rekordné ceny počas celého nasledujúceho roku. Spojené štáty sú najväčším vývozcom agrárnych komodít na svete. Informoval o tom český denník E 15.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok