SDKÚ-DS hľadá metódy na pokračovanie petície za Čentéša

TA3
14.8.2012 10:32

Opozičná SDKÚ-DS sa napriek odmlke nevzdáva zbierania podpisov pod petíciu za vymenovanie J. Čentéša do čela GP. Ako uviedla šéfka petičného výboru a poslankyňa NR SR za SDKÚ-DS Magdaléna Vášáryová, aktuálne mala prednosť petícia za ochranu druhého piliera.

SDKÚ-DS hľadá metódy na pokračovanie petície za Čentéša
ČTK

"Po 15. auguste sa dohovoríme, akým spôsobom a aké metódy budeme používať na zbieranie podpisov. Budem hovoriť so šéfom Pavol Frešom, kedy sa stretneme. Petícia za pána Čentéša totiž potrebuje iné metódy, aké sa používali pri druhom pilieri. Toto nie je pre ľudí tak ľahko vysvetliteľné," myslí si poslankyňa.

Aké metódy strana zvolí, zatiaľ jasné nie je. Po diskusii je pripravená o nich informovať na tlačovej besede. Aktuálny počet podpisov sa podľa Vášáryovej pohybuje okolo 30.000. Na to, aby sa petíciou musel zaoberať parlament, potrebuje SDKÚ-DS zozbierať aspoň 100.000 podpisov.

Práve Vášáryová ako šéfka petičného výboru ešte na májovom kongrese SDKÚ-DS straníkov pokarhala, že od marcových volieb strana v otázke petície tvrdo spala. "Napriek tomu, že ja som apelovala na niektorých z vás, ktorých poznám a na ktorých mám dosah," upozornila Vášáryová a za pokračovanie petície predložila tri argumenty.

"SDKÚ-DS trvá na tom, aby Slovensko zostalo právnym štátom. Druhý je, že ak nás budú obviňovať, že sme petíciu spustili len preto, lebo bolo pred voľbami, budú mať pravdu. Tretím argumentom je, že petícia je vždy mobilizačným faktorom," vysvetlila delegátom kongresu.

Vášáryová vtedy tiež upozornila na skutočnosť, že petíciu nepodpísali ani všetci členovia strany. "A to už je čo povedať. Máme asi 6200 členov, keby každý dodal 20 podpisov, mali by sme 120.000 hlasov. Chcem, aby sme pri všetkých tých negatívnych mediálnych ohlasoch na SDKÚ-DS, ktorými sa nás snažia majitelia médií zdiskreditovať, aby sme vošli do parlamentu so 100.000 hlasmi a parlament sa musel touto petíciou zaoberať. Potom budeme opäť relevantnou politickou silou a jasne vyjadríme svoj postoj. To bude naša angažovanosť," vyhlásila.

Prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý podľa ústavy generálneho prokurátora na návrh parlamentu vymenúva, aktuálne čaká na verdikt Ústavného súdu SR. Na ten sa po mesiacoch nečinnosti hlavy štátu v tejto veci obrátili poslanci vtedajšej koalície, aby rozhodol, či hlava štátu môže, alebo musí parlamentom zvoleného kandidáta vymenovať.

Na verdikt súdu čaká aj vládny Smer-SD. Premiér Robert Fico pre TASR už skôr povedal, že rozhodnutie Ústavného súdu bude rešpektovať. Parlament zvolil Čentéša za kandidáta na generálneho prokurátora 17. júna 2011.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok