Nevedia zohnať respirátory, ktoré ochránia proti vírusu

TA3 SITA
11.3.2020 16:04

Správe Štátnych hmotných rezerv sa zatiaľ nedarí obstarať respirátory FFP3. Po rokovaní vlády to uviedol predseda SŠHR Kajetán Kičura s tým, že na sklade je ich niekoľko tisíc. Nedarí sa tiež obstarať respirátory FFP2, sety ochranných okuliarov a ochranného odevu. Tieto majú smerovať k lekárom prvého kontaktu.

Nevedia zohnať respirátory, ktoré ochránia proti vírusu
TASR/AP

Podľa Kičuru je však dostatočná ochrana aj kombinácia, že lekár bude mať rúško FFP2 a pacient si dá buď plátené alebo chirurgické rúško. Malo by to podľa neho stačiť na to, aby sa vírus nešíril. Ako predseda SŠHR uviedol, z 10 základných položiek, ktoré boli požadované, sa podarilo naskladniť 6 alebo 7 v základných množstvách. Máme tiež 6-tisíc základných chirurgických špeciálnych protivírusových rúšok. "Postupne robíme, čo môžeme, robíme rokovacie konania, prieskumy. Veríme, že sa všetko časom podarí naskladniť," konštatoval.

Ako uviedol, vyskladňovať môžu len vtedy, keď je mimoriadna situácia alebo kríza. Zároveň subjekt, ktorý chce niečo SŠHR dodať, musí mať všetky atestácie a oprávanie. "Ani v takejto kríze si nemôžeme dovoliť nakupovať hocičo od hocikoho na ulici," dodal. Ako informoval, na vláde sa v stredu dohodlo, že pokiaľ niektorá z krajín nechce uvoľniť tovar, ktorý je určený pre náš štát, bude uvoľnený na vládnej úrovni slovenskej a českej vlády.

Podľa Kičuru vedia ŠHR zabezpečiť veľké množstvá jednoduchých rúšok, ktoré majú vynikajúcu ochranu, sú zdvojené, majú strieborné vlákna a sú aseptické. "Posledné dva týždne oslovujeme všetkých. Každý, kto osloví nás, je vypočutý, postupujeme presne v zmysle zásad verejného obstarávania," uviedol. Keď však podľa neho má prísť k podpisu zmluvy, zrazu sa subjekty odmlčia alebo nemajú atesty či dostatočné množstvá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok