Európe hrozí pre nákazu šok, varuje Európska centrálna banka

TA3 TASR
11.3.2020 15:15

Európskej únii hrozí podobný šok, aký zažila počas finančnej krízy z roku 2008, ak vlády neprijmú koordinovanú stratégiu boja s epidémiou nového koronavírusu, varovala šéfka Európskej centrálnej banky Christine Lagardová.

Európe hrozí pre nákazu šok, varuje Európska centrálna banka
SITA/AP

Lídri členských štátov EÚ uskutočnili v utorok večer telefonickú konferenciu, aby harmonizovali svoje opatrenia proti epidémii. Lagardová im povedala, že bez koordinovanej stratégie Európa zažije "scenár, ktorý mnohým z nás pripomenie veľkú finančnú krízu z roku 2008", uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroj oboznámený so záležitosťou.

Rada guvernérov sa stretne na dvojdňovom zasadnutí v stredu a vo štvrtok. Lagardová už skôr tento mesiac signalizovala, že ECB je pripravená prijať primerané a cielené opatrenia na utlmenie ekonomických dôsledkov epidémie nového koronavírusu. Niektorí analytici počítajú so znížením sadzieb o 10 bázických bodov.

Nemenovaný predstaviteľ EÚ, ktorý vedel o rozhovoroch lídrov Únie a ktorý chcel zostať v anonymite, pre CNBC povedal, že "existujú obrovské obavy" týkajúce sa dôsledkov nového koronavírusu na ekonomiku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok