Platia prísne opatrenia. Zakázali podujatia, zavádzajú kontroly

TA3 TASR
9.3.2020 18:07

Pre všetky ústredné orgány štátnej správy, miestnej samosprávy a verejnej správy platí na 14 dní zákaz organizovania akýchkoľvek verejných športových či kultúrnych podujatí. Od utorka budú aj preventívne kontroly na všetkých hraničných priechodoch na Slovensku. Vyhlásil to premiér Peter Pellegrini po zasadnutí ústredného krízového štábu.

Pre niektorých platí aj karanténa

Prísne opatrenia, ktoré zavádza štát, sa týkajú aj cestujúcich. Od utorka budú musieť občania SR vracajúci sa z Talianska, Číny, Južnej Kórey a Iránu podstúpiť 14-dňovú karanténu vrátane rodinných príslušníkov, ktorí s nimi žijú v jednej domácnosti.

Začínajú sa aj preventívne kontroly na všetkých hraničných priechodoch na Slovensku. Ministerka vnútra Denisa Saková priblížila, že informačná kampaň o novom koronavíruse sa rozšíri aj na hraničné priechody Rajka, Vyšné Nemecké, Kúty, Driemota, Makov. "Budú fungovať od utorka od 6. hodiny ráno do polnoci," povedala ministerka.

Plošný zákaz pre všetky podujatia

Pellegrini tiež uviedol, že pre všetky ústredné orgány štátnej správy, miestnej samosprávy a verejnej správy platí na 14 dní zákaz organizovania akýchkoľvek verejných športových či kultúrnych podujatí. "Zákaz organizovať podujatia je plošný a nerozlišuje, kto je organizátor," poznamenal premiér.

Všeobecní lekári budú môcť pre nový koronavírus vypísať tzv. pohybovú práceneschopnosť, potvrdenia bude ošetrujúci lekár priamo zasielať do Sociálnej poisťovne, aby sa obmedzil pohyb ľudí, hovorí Pellegrini. Saková poznamenala, že pre vyťaženosť posilnili aj infolinky, ktoré zodpovedajú občanom o novom víruse. Kontroly letísk ostávajú naďalej v platnosti. Všetci ambulantní lekári podľa Sakovej budú telefonicky informovať o príznakoch choroby. Postupne sa budú všetky ambulancie vybavovať rúškami. "Štátny úrad na kontrolu liečiv tieto rúška certifikuje v čo najkratšej dobe," podotkla Saková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok