Nehazardujte, vyzval premiér rodičov. Zisťoval dopad nákazy

TA3 TASR
9.3.2020 13:04

Premiér Peter Pellegrini sa stretol s "kapitánmi priemyslu" a zisťoval, aký dosah môže mať nákaza na naše hospodárstvo. Chce navrhnúť, aby sa na Slovensku aspoň na dva týždne zrušili všetky podujatia, ktoré sa dajú zrušiť. Vyzval študentov, ktorým zatvorili školy, aby namiesto toho nechodili do nákupných centier. Na krízový štáb už pozvali aj budúceho premiéra Igora Matoviča.

Zamestnávatelia zvládnu 10-percentný výpadok

Veľkí zamestnávatelia, najmä automobilky, by dokázali ustáť asi 10-percentný výpadok zamestnancov. Oznámil to na brífingu dosluhujúci predseda vlády Peter Pellegrini, ktorý sa na úrade vlády stretol s predstaviteľmi priemyslu k aktuálnej ekonomickej situácii aj v súvislosti s novým koronavírusom. Pri vyššom percente absencie pracovníkov by podľa jeho slov museli firmy už obmedzovať, respektíve zastavovať, výrobu.

"Musíme brať na zreteľ aj ekonomické dopady," pokračoval končiaci predseda vlády s tým, že kontaktovali predstaviteľov všetkých najdôležitejších automobiliek na Slovensku, predstaviteľov Združenia automobilového priemyslu, Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, zamestnávateľských zväzov a Klubu 500, aby prediskutovali, ako vníma slovenský priemysel a zamestnávatelia situáciu s nákazou a kde vidia možné riziká.

Zrušia odovzdávanie osvedčení novým poslancom?

Slávnostné odovzdávanie osvedčení novým poslancom NR SR o zvolení sa pravdepodobne neuskutoční, vyhlásil Pellegrini. Odovzdávanie je naplánované na utorok. Prípadné zrušenie aktu má potvrdiť Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

"S vysokou pravdepodobnosťou nebude zajtra slávnostný akt, ale oficiálne to oznámi buď krízový štáb, alebo predseda ústrednej volebnej komisie," povedal Pellegrini s tým, že novozvolení poslanci môžu osvedčenia dostať prostredníctvom doporučenej pošty. Nie je podľa neho správne, aby sa viac ako 200 ľudí vrátane novinárov zišlo na jednom mieste a následne sa vrátili do rôznych oblastí Slovenska. "Z ústavného hľadiska sa nič nestane," skonštatoval Pellegrini, pretože podľa neho nejde o žiaden ústavný akt.

Nepustite deti do nákupných centier

Jediný kľúč na zvládnutie situácie týkajúcej sa koronavírusu je podľa premiéra správať sa zodpovedne. Domáca karanténa neznamená, že máme chodiť na turistiku či do kín. Zároveň apeloval na rodičov, aby dohliadli na svoje deti, ktoré zostanú doma, aby netrávili čas v spoločnosti ďalších 20 detí. "Ak sme rozhodli o zatvorení škôl, to neznamená, že rodičia deti pustia do nákupných centier a do kín. Zatvárame ich pre to, aby deti zostali doma. Aby sme zamedzili stretávaniu a šíreniu nákazy," uviedol premiér s tým, že netreba hazardovať.

Ako Pellegrini konštatoval, štát robí všetko pre to, aby zmiernil a spomalil šírenie nového koronavírusu. Má sa preto prijať ďalší sumár opatrení. V prvom rade sa podľa premiéra musíme starať o životy občanov. "Až rozum zastane, keď u mnohých občanov SR vyvolalo nevôľu, že sme im posielali sms, aby sme ich upozornili, že si majú dávať pozor," dodal.

Premiér zároveň vyzval ľudí, aby na infolinky zriadené v súvislosti s koronavírusom volali len tí, ktorí reálne potrebujú pomoc. Upozornil tiež, že štát nemá medicínske ani laboratórne kapacity na to, aby robil testy preventívne. Nie je preto možné robiť ich ľuďom, ktorí nemajú príznaky a pozitívnu cestovateľskú anamnézu.

Pellegirni tiež vyzval všetkých občanov, aby strpeli zníženú kvalitu niektorých služieb. "Mnohé firmy znižujú kontakt medzi zamestnancami a klientmi. Možno na pošte nebude fungovať každá prepážka, v regáloch nebude hneď dokladaný tovar. Tolerujme mieru zníženia nášho komfortu," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok